Nytt

Tidligere president for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso har fått en toppjobb hos Goldman Sachs. Det har fått det til å renne over selv for velbetalte EU-byråkrater. De har protestert og nå vil EUs ombudsmann at det skal lages en adferdskodeks.

At tidligere EU-topper karrer til seg er ikke noe nytt. At de gjør det skamløst er kanskje et tegn på at de bryr seg mer om egen karriere enn EUs omdømme.

EU’s ombudsmand har bedt EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker om at redegøre for kommissionens holdning til tidligere kommissionsformand Jose Manuel Barrosos nye job som rådgiver i i den store nvesteringsbank Goldman Sachs. Både den franske præsident og tusindvis af EU-ansatte har protesteret mod Barrosos nye job, som man kalder »moralsk uacceptabelt«. Ombudsmanden vil nu have total åbenhed fra EU-kommissionen om sagens forløb. »Det rejser nogle spørgsmål om, hvorvidt hele EU’s adfærdskodeks bør revideres,« skriver ombudsmanden bl.a.

Navnet Goldman Sachs har en meget dårlig klang i mange europeeres ører. Det kan være en flik af antiamerikanisme, men ingen røk uten ild. Goldman Sachs var blant institusjonene som hjalp bl.a Hellas å belåne sine inntekter hinsides betalingsevne, og forbindes med enorme lederlønninger og lavt samfunnsansvar.