Nytt

Konferansen av europeiske rabbinere trakk seg fra et tillyst møte i EU-regi der man skulle diskutert veier ut av den økonomiske krisen, fordi det ikke var moderate muslimer som var invitert.

Den danske overrabbiner Bent Lexner og flere andre spidsfigurer fra det jødiske samfund i Europa blev i går væk fra et EU-møde i Bruxelles, hvor repræsentanter fra Europas tre store religioner skulle give deres bud på en etisk vej ud af finanskrisen. Den jødiske boykot er ifølge Konferencen af Europæiske Rabbinere, CER, «en protest mod deltagelsen af islamiske organisationer og individer med tætte bånd til det internationale Muslimske Broderskab».

Det er blandt andet Shakib Benmakhlouf, formand for Foreningen af Islamiske Organisationer i Europa, FOEI, som organisationen beskriver som «meget ekstremistisk fundamentalistisk», samt den omdiskuterede schweiziske intellektuelle Tariq Ramadan, som rabbinerne ikke vil sidde i stue med.

– Der var ikke inviteret nogen moderate organisationer. Vi kunne ikke tale med dem – det ville bare ikke give nogen mening, sagde CER-leder Aba Dunner til det tyske telegrambureau DPA som forklaring på afbuddet.

Lexner beklaget at ikke muslimene var representert av mer moderate stemmer.

– Både fordi der er grænser for, hvem man skal sidde og tale med, og ikke mindst fordi det ikke er rimeligt, at den muslimske befolkning skal være repræsenteret af en minoritet, fordi man ikke har forstået at invitere moderate muslimer, siger Lexner og tilføjer, at han ser sig selv som en «moderat rabbiner» og derfor vil sidde sammen med ligesindede.

Tariq Ramadan, der er professor i islamiske studier og leder af tænketanken European Muslim Network, afviser de jødiske bekymringer og understregede i går, at enhver form for antisemitisme var «uacceptabel» fra et muslimsk synspunkt.

– Antisemitisme er anti-islamisk pr. definition, sagde den schweiziske professor og påpegede, at de religiøse lederskikkelser ikke var kommet til Bruxelles for at tage en politisk diskussion med hinanden.

– Det, vi gør her, er at gå sammen med hver vores etik og værdier for Europas fremtids skyld, sagde Ramadan.

EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, der ledte gårsdagens møde, begræd overrabbinernes beslutning.

Jødisk boykot af EU-dialog