Nytt

At menneskestrømmen til Europa og håndteringen av den skaper voldspotensial, særlig blant kontinentets mindre privilegerte ungdommer, er lett å tenke seg. To ferske voldsepisoder i Italia og Finland bekrefter fornemmelsen.

For ti dager siden skrev La Repubblica om tre sicilianske menn på 18, 23 og 32 år som ble arrestert av politiet og siktet for drapsforsøk etter å ha angrepet fire egyptiske gutter, to på 17 og to på 16, som bor ved asylmottaket i San Michele di Ganzaria, midt på Sicilia. Det var på det lille stedet San Cono ikke langt unna, hvor egypterne hadde oppsøkt et lokalt marked, at det på grunn av en bagatellmessig krangel noen dager i forveien oppstod gnisninger mellom de to gruppene.

Italienerne var utstyrt med balltrær, for den enes vedkommende også med luftpistol, og må dermed antas å ha ventet på det rette øyeblikket for å gå til angrep. En av egypterne fikk indre blødninger i hodet, og ble fraktet til et sykehus i Catania, den nest største byen på øya, hvor han ble holdt i farmakologisk koma inntil han var utenfor livsfare.

san-cono-voldsepisode

Et vesentlig spørsmål er naturligvis om dette er et ujevnbyrdig sammenstøt av samme type som kunne ha skjedd mellom ungdomsgjenger av samme etniske opphav, eller om ofrenes bakgrunn spilte en rolle. Det sistnevnte virker klart mest sannsynlig. En av egypterne fikk filmet noe av det inntrufne med mobiltelefonen, og på opptaket kan man høre at en av italienerne sier «Drittfolk, hold dere borte fra byen vår!». La Repubblica skrev den 24. august at statsadokvaten har lagt til fremmedhat som skjerpende omstendighet i anklagen.

Dette er imidlertid ikke den eneste versjonen av saken. En av de tiltalte italienerne erkjente overfor nyhetsbyrået ANSA den 23. august at han er en av de filmede, men at han og de andre italienerne i utgangspunktet var ofrene, og at de hadde fravristet egypterne balltrær som i virkeligheten tilhørte disse. L’Avvenire skrev dagen etter at denne versjonen er den rådende i San Cono. Sosiale medier har nærmest eksplodert i støtte til de tre italienerne, og en demonstrasjon til støtte for dem ble planlagt. Risikoen er klart tilstede for at man inntar en tribal holdning til saken, uavhengig av skyldspørsmålet.

* * *

Balltrær var også med i bildet noen dager senere i Forssa, som ligger omtrent i tyngdepunktet til trekanten Helsinki-Tampere-Turku i det sørvestlige Finland. Hufvudstadsbladet skrev den 25. august at spenninger mellom asylsøkere og lokalbefolkningen har ført til flere sammenstøt den siste tiden.

Det senaste tecknet på spänningarna syntes på torsdagen, då medlemmar i föreningen Suomi ensin demonstrerade nära flyktingförläggningen och krävde att de asylsökande ska avlägsnas från Forssa. Enligt Tavastehuspolisen fanns ett hundratal demonstranter och en stor publik på plats.

I tisdags uppstod slagsmål utanför samma flyktingförläggning efter att en grupp på tiotals finländare tagit sig till flyktingförläggningen med bland annat slagträn och brädstumpar. Polisen uppger att detaljerna kring vad som hände ännu är oklara.

Kanskje hadde det oppstått hevnlyst mot asylsøkerne:

En av orsakerna till slagsmålet kan enligt polisen ha varit hämnd för ett fall där en 15-årig Forssabo misshandlades i måndags. Enligt polisen var den eller de som utförde misshandeln sannolikt från flyktingförläggningen.

Det finnes åpenbart et personlig ansvar for at slike episoder finner sted. Men også et politisk. Med den sosiale cocktailen som er under brygging, kan det dessverre bli mye styggere.