Kunstbilde

Nikolay_Ge_039

Nikolaj Nikolajevitsj Gje (1831-1894)

Olje på lerret, 70,2 x 97,3 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel Христос и Никодим – Khristos i Nikodim.

Nikodemus (gresk Νικόδημος – Nikodimos) er en person som nevnes tre ganger i Johannes-evangeliet, og omtales som en mann av fariseerne som hette Nikodemus, en av jødenes rådsherrer (DNB 1930). Beretningen om hans nattlige samtale med Jesus finner vi i kapitel 3, 1-21, neste gang han opptrer er i kapitel 7, hvor han i vers 51 nevner Vår lov dømmer da vel ikke nogen uten at de først har hørt ham og fått vite hvad han har gjort?, og for tredje og siste gang i kapitel 19,38-40, hvor han sammen med Josef av Arimatea begraver Jesus.

Nikolaj Gje – familienavnet er en russifisering av det franske de Gay, er særlig kjent for sine fremstillinger av historiske og bibelske motiver. Hans realistiske skildringer av spesielt Jesu korsfestelse vakte en del negative reaksjoner blant konservative, som var vant til den byzantinske ikon-tradisjonen.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også