Kunstbilde

Fritz von Uhde (1848-1911)
Olje på lerret, 140,3 x 161,3 cm, privateie.

Som mange vil vite, er motivet hentet fra Johannesevangeliets 3 kapitel, der den jødiske rådsherre (gresk αρχων – archón) Nikodemus oppsøker Jesus om natten (muligens for ikke å bli iakttatt). I løpet av samtalen faller blant annet de ord som senere ble kjent som Den lille Bibel (Joh 3, 16, DNB 1930):

For så har Gud elsket verden at han gav sin Sønn, den enbårne, forat hver den som tror på ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.

Fritz von Uhde har malt flere nytestamentlige motiver, og satt scenene inn i sin egen tyske samtid, mens Jesus fremstilles på tradisjonelt vis. Nikodemus er individualisert (levende modell er trolig benyttet), og iført en kappe som gir assosiasjoner til personer med et juridisk embede.

Dette bildet har relativt nylig skiftet eier tre ganger, ved auksjon hos Christie’s i London 1. oktober 2008, og atter sammesteds den 6. januar 2009. Den gang var prisantydningen £1,000-1,500, og tilslaget falt ved £1,625. Men allerede den 4. juni samme år ble det på ny solgt ved Galerie Bassenge, Berlin. Prisantydningen var €7,000-7,500, og tilslagsprisen (ikke oppgitt) trolig ikke lavere.

Les også

Les også