Innenriks

Tirsdag var det immatrikulering med stor festivitas ved NTNU i Trondheim. Både utenriksminister Børge Brende (H) og rektor Gunnar Bovim holdt tale til de håpefulle studentene.

Rektor Bovim kom inn på temaet fremmedfrykt, men hans tankerekke henger ikke på greip og minner mer om en kortslutning enn en tale fra universitetets rektor. Bovim gikk fra fremmedfrykt via politiske ytterfløyer og bygging av murer – til at frykten kan bli til hat og terror. Og så kom eksemplene fra Orlando, fra Syria, fra Pakistan og fra Nice.

NTNU-rektoren fulgte opp utenriksministeren ved å gå lenger i beskrivelsene av hvor truslene kommer fra:

– I USA faller mange for en retorikk om å bygge murer, når murer er det vi trenger minst av alt, sa Bovim.

Han fortsatte:

– Frykt kan bli til hat, med tragiske konsekvenser. Før sommeren ble vi rystet da unge mennesker som var samlet for å ha det moro og danse på et utested i Orlando, ble slaktet ned – fordi de danset med noen av samme kjønn. Så kom juli, med ufattelige bilder fra München og Nice. Og de andre bildene vi kjenner så alt for godt; fra Syria, Irak, Pakistan – og alt for mange andre land. Det er lett å bli smittet av frykten. Det skal vi ikke. Vi skal heller ikke bli immune. Vi skal kjempe aktivt mot fremmedfrykt og hat, sa Gunnar Bovim.

Tror rektor ved Norges største universitet at terroristen i Orlando og Nice handlet i fremmedfrykt?

 

Universitetsavisa