Elie Wiesel døde i sitt hjem på Manhattan lørdag, 87 år gammel. Wiesel formulerte Auschwitz-erfaringen litterært og fortsatte arbeidet ved å minne verden på hva som hendte. Han fikk Nobels Fredspris i 1987.

Wiesel kom til Auschwitz som 15-åring. Han har skildret opplevelsen i boken «Natten»:

“Never shall I forget that night, the first night in camp, which has turned my life into one long night, seven times cursed and seven times sealed,” Mr. Wiesel wrote. “Never shall I forget that smoke. Never shall I forget the little faces of the children, whose bodies I saw turned into wreaths of smoke beneath a silent blue sky. Never shall I forget those flames which consumed my faith forever. Never shall I forget the nocturnal silence which deprived me, for all eternity, of the desire to live. Never shall I forget those moments which murdered my God and my soul and turned my dreams to dust. Never shall I forget these things, even if I am condemned to live long as God himself. Never.”

 

New York Times

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂