Nytt

En av forutsetningene i EUs såkalte flyktningeavtale med Tyrkia, er at migrantene som kommer sjøveien derfra til Hellas, heretter skal innkvarteres i lukkede leire, slik at enhver som ikke får asylsøknaden innvilget, skal kunne sendes tilbake.

Det ville neppe ha vært mulig å spore opp en politimann sør for femtiende breddegrad som trodde at dette ville la seg gjennomføre i praksis, ikke minst fordi italienerne har mislyktes spektakulært i forsøk på å holde mottak lukkede før. Så det er en av verdenshistoriens mest forutsigbare nyheter som nå har materialisert seg:

Hundreds of migrants and refugees on the Greek island of Chios tore down part of the razor wire fence surrounding their holding centre on Friday and began walking to the port in protest, police officials said.

About 1,500 migrants and refugees who arrived on Chios since March 20 were being held at the facility as of Friday morning.

A police spokesman for the northern Aegean region to which Chios belongs said about 300 people had left the centre. Police were monitoring the situation, he said.

Der Spiegel sier 700. De greske øyene trues av revolt.

Hvem var det egentlig som trodde at folk som har brent broene og satset alt på å følge i hundretusener av andre migranters fotspor til Europa, bare ville gi fredelig opp og passivt la seg sende tilbake?

Clashes broke out at the site late on Thursday, during which windows were smashed and 10 people were injured lightly, another police official said.

“They say they don’t want to go back to Turkey and that they are afraid for their safety after yesterday’s clashes,” a police official on Chios said.

Øyene forblir et fengsel for migrantene så lenge de ikke uten videre kan hoppe på en ferje til fastlandet. Men det blir et utrivelig sted også for innbyggerne der – og ikke nødvendigvis et trygt sådant heller. For menneskesmuglere blir det derimot et paradis, mens det for EU blir den nte spikeren i troverdighetens kiste.

 

Reuters/Kathimerini