Som mange har fått med seg, er det republikanske partiet i USA mot alt den demokratiske presidenten Obama måtte foreslå. Det er et sjeldent uttrykk for destruktiv opposisjon. Partiet er ikke alene: en stor del av den lavkirkelige bevegelse er også med på laget, dessuten den notoriske TV-kanalen Fox News. Alt dette blir vi nesten daglig informert om i Norge. NRK-reporterne smiler og ler når de dekker de gale republikanerne. De ler ikke fullt så mye på hjemmebane, men det burde de gjøre. Vi er i ferd med å få amerikanske forhold her hjemme, men i motsetning til i USA er vi knapt klar over det.

I likhet med Fox gjør NRK de mest latterlige sammenligninger. Ingunn Solheim trekker inn Anne Frank og minner om – med støtte fra en biskop – hvordan dagens flyktninger har det. Folk med litt utdanning og mye tid på TV – essensen av NRK, slik det er på Fox. Solheim har støtte fra en biskop i statskirken (eller ”folkekirken” som den kaller seg). Siste rest av nøkternhet er kastet over bord, her skal det skapes stemninger og engasjement. Den politiske redaksjon i NRK er en kamporganisasjon, som bortsett fra de omvendte politiske synspunkter sannsynligvis har mye til felles med Fox News indre liv: Hvem skal vi ta i dag? (Listhaug – Obama). NRK kan trygt stolte på Statskirken, det tilsvarer Fox` nære forhold til ymse frimenigheter. Det er den samme manglende refleksjon og en forkjærlighet for ensidighet. Forskjellen er kanskje at amerikanere flest kan gjennomskue dette, det er ikke sikkert det er tilfellet i Norge.

I Norge har vi altså en statskirke, noe USA ikke har. Navnebyttet til folkekirken er fortvilet symbolsk. Mannlige biskoper med firkantede briller og litt skjegg. De er påfallende like i utseende og i standpunkt. Kvinnelige biskoper er minst like edle, gjerne engasjerte i Arbeiderpartiet. De er statens mennesker og de heier på opposisjonen. De har «verdier». De blir brydd når statsråd Listhaug har et kors rundt halsen. Det passer seg liksom ikke. Onde mennesker som også er kristne? Ikke bra. Omtrent som amerikanske republikanerne som ser en demokrat og ikke kan innse at også han er for frihet, kristendom og fritt næringsliv. Søkt sammenligning? Nå ja, APs politisk uerfarne Geir Lippestad ”fillerister Listhaug fra kirkebenken”, melder en avis. Og der sitter han, avbildet i kirken, og mener samme kirke har fått munnkurv av nevnte statsråd. Man griper seg nesten i å tenke ”Herregud!”, men det hele er ytterst verdslig: moralisme!. Kirkebenk, gravalvor, vi har rett og dere er slemme. Og Listhaug har ”misforstått rollen sin”. Hvorfor har hun misforstått denne rollen? Fordi hun driver en annen politikk – med ganske høy tilslutning – enn moralistene? Fordi politikk også handler om uenighet? Det er nok så, men verre er det at Listhaug ikke spiller moralisme-spillet. For henne er kristendommen åpenbart et trosspørsmål, noe dypt og privat som betyr mye. Men nei, fru Sylvi Listhaug, det hjelper lite. Statskirken – et slags pseudo-demokrati av et flertallsstyre – føler veldig sterkt at alle som kommer seg til norskegrensen, skal få bli i landet. I USA mener mange republikanere det motsatte: de skal alle som èn ut av landet. Og helst aldri inn. I en mer nøktern verden er begge standpunkt like tåpelige, like ugjennomførlige og like lite solidariske. Men nøkternhet preger hverken Norge eller USA for tiden: Når moralistene Støre/Lysbakken/Hareide får sin daglige halvtime på NRK, er det som å høre statskirken predike: vår moral er flottere enn din. Vi ser konturene av en ny preste-regjering, ikke ulikt drømmen om republikanernes nye USA.

Audun-Lysbakken_Trykk-e1391171906893
Foto: Det kalles debatt, mer er ingen debatt. Når Audun Lysbakken kommer i studio er han og NRK-journalisten enige. De har bare ulike roller. Da blir det som i fortellingen om kong Midas: Alt de rører ved dør.

I Fox News vet vi at reportere er delvis sterkt pro-republikansk/høyreorienterte. Reporterens sympatier blir diskutert, kritisert og er for de interesserte mulig å finne ut av. Og i NRK? Her gjelder systematisk benektelse. 4-prosent-partiets leder, Lysbakken, får for gud vet hvilken gang snakke i høystemte former om egen fortreffelighet og regjeringens ondskap. Og ”kjør debatt”. Men det er ingen debatt, det er som hos Fox avbrytelser, partiske programledere og knapt tid for nøktern tanke. NRKs politiske medarbeidere nikker og «forstår», som det gjerne heter. De beinharde republikanerne i USA er mot abortinngrep, uansett årsak til graviditet og helsefare. Man griper seg i å tenke at de er gale. Og våre egne gale? Våre egne «forstår» at voksne menn må gifte seg med 11-åringer, professorer og medisinere i uskjønn forening. Og vi ler altså av republikanerne? Se bjelken i ditt eget øye først, som det heter.