Sakset/Fra hofta

Det er lett å tro at det er 1. april når du er vanlig svensk butikkansatt og sjefen din forteller deg at du fra nå av må ha på deg knivsikker vest under klærne når du jobber på det lokale supermarkedet. Men nei, så langt har det kommet i Sverige. Den enorme økningen i antall ran har også medført at mange ansatte er blitt knivstukket av ranere uten skrupler eller empati. Willys er Sveriges ledende lavpriskjede med 190 matbutikker og i Ronneby anses trusselen fra potensielle ranere å være så høy at butikkeieren heller vil være føre var.

Willys

Willys – en helt ordinær matbutikk hvor ansatte ikke lenger er trygge på jobb.

Det var i går eftermiddag som Krister Arvidsson beslutade att köpa in tunna skyddsvästar som ska skydda mot knivöverfall. Han fick sig en tankeställare efter att två personer knivskars efter ett rån i en Nettobutik i Lund förra veckan. En anställd fick rispor på nacken och halsen och boende i området skars i ansiktet.

– Det är fruktansvärt! Men ärr i ansiktet kan man leva med, men en kniv i de vitala organen kan bli direkt livshotande. Händelsen fick mig att överväga att köpa in skyddsvästar, säger Krister Arvidsson som äger Willys i Ronneby.

skyddsvastar-jpg

De tynne vestene har man på under klærne.

Efter flera incidenter på Willys i Ronneby väljer nu butiken att utrusta sin personal med skyddsvästar. – Det känns ju inte jättekul, men vi måste göra allt för att skydda våra anställda, säger Krister Arvidsson som äger butiken.

I Norge har vektere, sikkerhetspersonell og utsendte fra Namsfogden brukt kniv- og skuddsikre vester lenge. Også fra kontrollører fra Statens Vegvesen anbefales å bruke vestene. I Oslo er de pålagt å bruke dem som en del av standardutstyret. Navneskilt er fjernet.

– Det er den veien samfunnet dessverre går. At vi må ta mer forbehold, være litt mer varsomme og ikke være naiv på at alle man stopper har rent mel i posen, sier Klaus Ottersen, kontorsjef i Statens vegvesen Vestfold og leder av kjøretøyenheten i Vestfold.

«Det er den veien samfunnet dessverre går», sier han. For det er ingen lenger som har kontroll over hverken farten eller retningen på samfunnsutviklingen. Med store mengder føleri og lite realisme har politikerne i løpet av en generasjon omgjort oss til land uten ledelse og sikkerhet. Vi må lære å beskytte oss selv, vår familie og våre ansatte.

Hva med en knivsikker vest på julegavelisten? Det er den veien samfunnet går.

SVT