Nytt

Mens unge, afghanske menn lenge har reist i store antall til Iran på jakt etter en jobb og en bedre tilværelse, er det i dag stadig flere som ønsker å reise videre derfra til Europa, skriver New York Times. Resultatet er økt trafikk til grensen mot Iran:

Now some 40 buses depart each day to Nimruz, according to ticket agents from a range of bus companies in Kabul.

Etterhvert havner de reisende i statistikken:

Through July, about 77,700 Afghans had reached Turkey and Europe and applied for asylum this year, compared with 58,500 for all of 2014, according to data from the United Nations.

Et bilde i NYTs reportasje er fra et passkontor i Kabul. I et lokale med stor trengsel ser man fire improviserte skjermer som danner bakgrunnen for passfoto. Bildet er konsistent med en fersk opplysning fra Der Spiegel om at Afghanistan har utstedt en million pass, som gjør det mulig å dra til Europa. Det er sannsynligvis fordelaktig for afghanske myndigheter, som får inn litt penger fra gebyrene, og samtidig kvitter seg med noe av sitt befolkningsoverskudd.

Inntrykket bekreftes i en AFP-reportasje fra samme land. Den viser nokså klart at pull-faktoren hverken forsvinner med den politiske praten, med krisemøtene eller med grensekontrollen. Nyhetsbyrået har fått en ung mann i tale:

«The flood gates are open -– and this is our best chance to reach Europe,» said 28-year-old Mirwais, a former translator at an American base in the volatile eastern province of Kunar.

Dersom han ikke lykkes i å komme seg til Europa ad legale veier, er sluseporten fortsatt åpen. Plan B er klar allerede:

[H]e will pay one of the ubiquitous human smuggler networks flourishing in Afghanistan to undertake a dangerous voyage — through Iran and onwards to Turkey and finally, Germany.

Det er ikke bare problemene på hjemmebane som driver denne dynamikken:

«We can be sure that these same Afghans inspired by the TV images of those who have reached Europe have also seen photos or images of those who have died on their way there,» said Richard Danziger, the country head of the International Organization for Migration (IOM).

AFPs reportasje inneholder flere fotografier av mennesker som vil ha pass. Køene er ikke korte:

The serpentine lines outside Kabul’s passport office are a sign of the gathering pace of the exodus from Afghanistan, where pessimism abounds about a deteriorating war and a slumping economy.

afghansk-passkø

«Whether Germany or Austria welcome us or not, we have to go,» said Haji Popal, a 65-year-old Afghan father of nine, planning a similar voyage to Europe.

Noen skarve hundre politifolk langs grensene kommer ikke til å ta motet fra dem. Dette dreier seg mest om deres oppfatning av situasjonen, og ikke av hva Europa sier. Det de ser, er en verdensdel som ikke kan stanse dem.

 

New York Times
AFP/Yahoo
Der Spiegel