Nytt

Fem tsjekkere ble fredag kidnappet i Bekaa-dalen, under mystiske omstendigheter. Passene deres og dyrt fotoutstyr lå igjen i bilen. Sikkerhetspolitiet bekrefter at de og en libaneser, er kidnappet.

Deres reise har tilknytning til arrestasjonen av en libaneser, Ali Taan Fayyad, i Praha i 2014. Fayyad var en av tre libanesere som trodde de solgte våpen til FARC-geriljaen i Colombia, men som i realiteten sto overfor agenter for amerikanske Drug Enforcement Agency.

USA ønsket de tre utlevert, hvilket tingretten i Praha innvilget, Men saken ble anket helt til høyesterett og den avslo  og begrunnet det med at man ikke kunne være sikker på human fangebehandling.

Det er rimelig spesielt at et NATO-land nekter å utlevere et tredjelands borger til en alliert, i en så alvorlig sak. Det sier noe om hvor politisert og konfliktfylt forholdet mellom allierte er blitt.

Tsjekkere har reist til Bekaa-dalen hvor Fayyad kommer fra tre-fire ganger tidligere. Men denne gang var det noen som ville sende et budskap.

Fayyads advokat var med i gruppen, det var også to journalister.

Elementene er som fra en krim: Fayyad har vært tett på den avsatte ukrainske presidenten Janukovitsjs forsvarsminister.

Man kan ikke la være å reflektere over domstolens sikkerhetsvurdering: Utlevering til USA var farlig. Men tsjekkere tror det er trygt å dra til Bekaa-dalen.

 

http://www.ngrguardiannews.com/2015/07/kidnapping-of-czechs-may-be-tied-to-detained-lebanese/