Nytt

IS i Egypt sier de sto bak bombingen av det italienske konsultatet i Kairo lørdag morgen.

Egyptian policemen stand at the base of the crumbled facade of the Italian consulate following a blast that killed at least one person in Cairo, Egypt, Saturday, July 11, 2015. An Italian embassy official said the consulate was closed at the time of the explosion and no staff members were injured. (AP Photo/Hassan Ammar)

Det er første gang terroren rammer utenlandske representasjoner siden Abdel Fattah el-Sissi avsatte Mohamed Morsi i juli 2013. IS har lovet at det ikke blir siste gang. Diplomatiske stasjoner vil bli mål over hele området der IS kjemper.

“There’s no question, the Islamic State presence in Egypt is growing,” said terror expert Max Abrahms, a professor at Northeastern University. “The el-Sissi government is trying very hard to use preventative measures to crack down on Islamists and he’s been directing the efforts against the Muslim Brotherhood in Egypt and yet the strategy doesn’t seem to have been very successful — the lethality of the ISIS-related violence, especially in the Sinai, is way, way up.”

Angrepet må sees i sammenheng med massakren på turister i Tunisia fredag 25. juni. 38 ble drept. Lørdag klarte myndighetene å forhindre et nytt angrep. Syv krigere sto klare til å angripe turister da spesialstyrker slo til og drepte fire. Tre unnslapp.

Det tyder på en bevisst strategi fra IS om å gå etter turister og vestlige uansett hvem eller hva de måtte representere. Institusjoner og selskaper vil også være mål.

Bomben lørdag var på 500 kilo. At bare en ble drept skyldes at den gikk av 0630 om morgenen.

 

http://www.bostonherald.com/news_opinion/international/2015/07/bombing_shows_presence_way_up_in_egypt