Tavle

Vårt Land lar leserne bli kjent med noen av asylsøkerne som er havnet i Finland. Her er historien til den ene av dem:

Shaza er mellom dei heldige. Ho var gjestearbeidaren som slapp å betale smuglarar for å ta seg til Europa og Finland.

Ei tid før borgarkrigen braut ut i Syria, hadde Shaza nemleg flytta til Saudi-Arabia, men utan barna. Tannlegen tente betre i oljestaten enn heime i Syria. Etterkvart som borgarkrigen i heimlandet gjorde 
livet stadig vanskelegare, kom Shaza fram til at flukt var beste utveg.

– Familien min tilhøyrer ein minoritet som regjeringsstyrkane til Assad drep, forklarar Shaza.

Ordet «flyktning» forekommer snørr og førti ganger i teksten – overskrift, ingress og faktaboks inkludert.

Men her har vi jo ikke å gjøre med en flyktning, men en person i sikkerhet med et godt liv utenfor hjemlandet, som reiser til et tredjeland valgt på øverste hylle fordi det er bedre håp om at familien, som tilsynelatende fortsatt er igjen i noenlunde god behold i Syria, kan følge etter «ankermoren».

Man skulle tro… nei, glem det: I en bedre verden ville det kanskje ha vært én journalist eller kommentator i Over-Norge som reflekterte bitte litt over situasjoner som disse og stilte et og annet kritisk spørsmål.

For hvis situasjonen var så prekær, ville det ikke ha vært mulig å få familien ut av Syria og videre til et enklere land å flykte til enn Finland? Og hva med å spørre seg om Saudi-Arabia tillater familiegjenforening, og reflektere over svaret hva enten det er positivt eller negativt?

 

http://www.vl.no/reportasjer/reportasje/fleire-flyktningar-finn-finland-1.370834