Corriere della Seras dyktige Frankrike-korrespondent Stefano Montefiori har fått i tale bedriftslege Samy Mekhloufi ved Saint-Exupéry-flyplassen i Lyon, som hvert år behandler ca. 400 kabinansatte i flyselskaper. Han forteller at et titalls av disse – hvorav omtrent halvparten er flyvere – lider av psykologisk utbrenthet, og at antallet er økende.

Mekhloufi mener forklaringen er

at de som har ansvar ombord på fly er stadig mer stressede fordi arbeidsplassene er få, selskapenes krav stadig hardere og forventningene stadig lengre unna virkeligheten. Det er hardt arbeid som ikke belønnes med tilfredsstillelse, den typiske situasjonen som fører til utbrenthet.

Arbeidsforholdene er blitt dårligere for alle. Gullalderen hvor kapteinen fløy til Rio og ble igjen i bassenget i fire dager, er over. Men det er enda hardere for pilotene som flyr korte strekninger, for de akkumulerer spenning fra kontinuerlige avganger og landinger. De drømte om å dra verden rundt, de slet for å kvalifisere seg, og de ender opp med å fly Lyon-Milano eller Lyon-Birmingham fire ganger om dagen, «som en bussjåfør,» sier de.

Legen oppgir at de yngste ser ut til å takle presset dårligst, særlig hvis de ikke har hengivenheten fra en familie, og at de mest robuste pilotene er tidligere militærflyvere.

http://www.corriere.it/esteri/15_marzo_30/medico-che-visita-piloti-troppi-sono-sotto-stress-5b005202-d69d-11e4-a883-4c9c44a1b2f9.shtml