Nytt

Frankrike tar konsekvensen av terrorfaren og har nettopp vedtatt at man kan ta fra jihadistene og terroristene deres franske statsborgerskap.

French flags hang outside the entrance of the Constitutional Council in Paris

France can strip a French-Moroccan man convicted of terrorism-related crimes of his French nationality, the country’s constitutional council has ruled.

The authority, whose 12 members are known as les sages (the wise), declared on Friday that the fight against terrorism justified what lawyers lambasted as unequal treatment of those who become French compared with those who are born French.

Ahmed Sahnouni, født i Casablanca i Marokko i 1970, ble fransk statsborger i 2003. Han ble dømt til fengsel i syv år for terrorhandlinger. Nå mister han statsborgerskapet. Saken var oppe i mai i fjor, men den ble anket. Nå har Sahnouni tapt anken og når han slipper ut av fengselet i 2015 kan han ikke lenger kalle seg fransk.

Saken settter presedens for fremtidige saker mot terrorister og jihadister som har dobbelt statsborgerskap.

Grunnlaget for å frata statsborgerskapet må være en straffbar handling som «krenker de nasjonale grunnleggende interessene eller en terrorhandling«, og også hvis personen «slutter seg til en fremmed stat hvis handlinger er skadelige for Frankrikes interesser

Det var Front National og det konservative partiet UMP (ledet av tidligere president Sarkozy) som først lanserte idéen om å ta fra terrorister statsborgerskapet.  

The Guardian  Le Figaro