Sakset/Fra hofta

Faten Mahdi al-Hussaini gjør et forsøk på å avklare sitt ståsted og sier at hun ikke er noen ekstremist. Hun er dog usikker på retten til å ha fire koner og hvorfor kvinner skal arve halvparten av menn. Sharia må tolkes, mener hun.

2315336

Bildet på det moderne islam i Norge? (grøss)

Oppsummering av Fatens avklaringer:

– Noen av initiativtagerne til demonstrasjonen er sunnimuslimer

– ingen motsetning mellom min tro og de universelle verdiene vi finner i menneskerettighetene og demokratiet. Derfor er jeg også tilhenger av det norske demokratiet. Jeg mener at det ivaretar muslimers interesser og gir oss de beste muligheter til å praktisere vår religion. Dette innebærer at jeg heller ikke kan støtte prestestyret i Iran. For meg er urett like ille uansett hvem som står bak.

Kan ikke eller vil ikke støtte presteskapet i Iran, Faten?

Jeg er ikke tilknyttet én enkelt moské og kan heller ikke svare for hva moskeer jeg har vært i har forkynt til enhver tid, eller hvilke gjester de har invitert.

Det har også kommet påstander om at jeg er tilhenger av brutale sharia-straffer. Det er ikke riktig. Sharia omfatter hele islam og må tolkes.

Faten er tilhenger av sharialover – men ikke de brutale straffene. Og fremdeles er hun usikker på dette med fire koner og halv arv for kvinner.

Om homofili:

alle har rett til å elske den de vil og leve deres liv som de vil. Det er slik jeg forstår menneskeverdet og menneskerettighetene.

Om hijab og likestilling:

Noen mener at fordi jeg bruker hijab kan jeg ikke være for likestilling mellom menn og kvinner, men det er jeg.

Avslutningen:

Jeg ønsker å sette meg bedre inn i slike spørsmål før jeg gir mine endelige svar. Men mitt utgangspunkt er alle menneskers likeverd og at islam kan forstås slik at det grunnleggende menneskeverdet til alle blir respektert. Uansett om de er muslimer eller ikke-muslimer, menn eller kvinner.

Faten er ung. Og naiv.

Sannsynligvis vil hun en dag oppdage at islam ikke gir henne anledning til å plukke de «milde» sharialovene som passer henne best. Hun vil så fryktelig gjerne være et bindeledd mellom muslimske grupperinger og trosretninger i Norge, men som ung muslimsk kvinne har hun ingen tyngde i de samme miljøene. 

Norsk media har forlengst trykket Faten til sitt bryst og hun er blitt deres muslimske kjæledegge. Et pent og pyntelig ansikt for nordmenn som deler hennes tro på at man kan ha et slags islam-light i Norge. Det er så mye lettere å forholde seg til unge kvinner enn til skjeggete imamer. Hun er jo nesten «en av oss», ikke sant? Helt på linje med idéen om «den hyggelige grønnsakshandleren» som kvinnelige sekstiåttere nekter å gi slipp på.

Kombinasjonen av et samlet begeistret pressekorps og Fatens misforståtte tro på at islams grunnpillarer bare kan rives vekk, kan best beskrives som folie à deux.   

Faten mener sikkert vel, selv om hun aldri vil bli noen Jeanne D’Arc. Hun vil heller aldri kunne reformere islam, hverken i Norge eller noe annet sted, så det er derfor unødvendig å gå hardt ut mot henne.

Den lettbegeistrede norske fanklubben hennes derimot – burde ikke slippe unna så lett! 

 VG