Aftenpostens Stine Barstad og Ragnhild Stenvaagnes tar for seg hatefulle utbrudd på sosiale medier i kjølvannet av Gaza-krigen. Angivelig på begge sider. Men fremstillingen av israelske ledere og jøder etterlater et mer negativt bilde enn palestinerne.

Israelerne har liksom alt, enda er de hatefulle, og ikke bare det, også lederne deres er hatefulle. Fortjener de egentlig noen sympati?

Det er bare det at Aftenpostens kilder enten er uhyre tendensiøse eller fremstillingen er misvisende – og – direkte stupid og ondskapsfull.

Det gjelder f.eks. fremstillingen av Bibi Netanyahu. Ut fra en twittermelding Aftenposten siterer, høres det ut som om Netanyahu er ondsinnet og hevngjerrig. Nærmest satanisk.

Ifølge Aftenposten:

«Hevn for blodet til et lite barn har Satan ennå ikke oppfunnet», twitret statsminister Benjamin Netanyahu samme dag som de tre tenåringsguttene ble gravlagt.

Den som kjenner det minste til israelsk politikk vet at Netanyahu aldri ville tvitret en melding slik Aftenposten gjengir den. Det må være noe mer. Det tar et par sekunder å få opp den egentlige betydningen: Netanyahu siterer den israelske nasjonalpoeten Chiam Bialik som skrev et dikt etter pogromen mot jødene i Kisjinov i 1903, der disse linjer inngår.

La oss sitere Timesofisrael.com som setter sitatet inn i sin rette sammenheng. Det sier mye om Netanayahu og mye om Aftenposten og den skinnhelligheten de skjuler seg bak.

Prime Minister Benjamin Netanyahu quoted from Israel’s national poet, Haim Nahman Bialik, in his statement Monday night responding to the discovery of the bodies of Israeli teenagers Naftali Fraenkel, 16, Gil-ad Shaar, 16, and Eyal Yifrach, 19.

The passage he chose came from a poem that Bialik penned shortly after the 1903 Kishinev pogrom, in which dozens of Jews were murdered in what today is Moldova.

The line Netanyahu quoted — “Such vengeance for blood of babe and maiden hath yet to be wrought by Satan…” — is often interpreted today as promoting or heralding a fierce revenge for murder; at the time, though, Bialik, who spoke of a crisis of faith, wrote earlier in the same stanza, “cursed be he that shall say: avenge this!” His hope, the final lines of the poem indicate, was that the blood of the slaughtered, for which there was no fitting revenge, would seep into the earth and de-stabilize the very foundations of humanity.

Netanyahu’s statement, issued as he consulted with ministers and security chiefs about a response to the murders, began: “With great sorrow we discovered three bodies this evening, and all signs indicate that these are the bodies of our three kidnapped youth, Eyal, Gil-ad and Naftali. They were kidnapped and murdered in cold blood by animals.

“On behalf of the whole nation of Israel, I would like to say to the families, to the mothers, fathers, grandparents, sisters and brothers, our hearts bleed, the entire nation cries along with them. The boys will be brought for burial in Israel.”

He then quoted from Bialik [in a translation by A.Z. Foreman] saying that “Such vengeance for blood of babe and maiden hath yet to be wrought by Satan…”

“Nor,” Netanyahu continued, “that of young, pure lads on their way home to meet their parents, who will not see them again. Hamas is responsible — and Hamas will pay. May the memory of the three boys be blessed.”

Netanyahus ord er ytret i vånde, han rives mellom forskjellige følelser, smerte og ønske om hevn. Alle jøder forstår hva han mener. Men Aftenposten gidder ikke sette seg inn i hans eller jødenes situasjon. De tar Netanyahus ord og vender dem mot ham selv.

Slik fortsetter artikkelen. Barstad og Stenvaagnes tyr til de mest «urene » kilder for å bruke Bjørn Gabrielsens betegnelse i DN, dvs de klargjør ikke hvor de henter sin informasjon fra. De siterer fra nettstedet vice.com, enhver som sjekker ut dette ser at det er et kommersielt type «rampelys»-nettsted.

Aftenposten hevder at en israelsk MP, Ayelet Shaked, har sagt at alle palestinske mødre bør drepes. Men nevner ikke at kilden er et ytterliggående antiisraelsk nettsted: boycottisrael.org.uk  Man aner at noe er sagt som er spisset til noe ganske annet. Samtidig er uttalelser fra palestinske medlemmer av Knesset som har uttrykt støtte til Hamas rakettbeskyting, utelatt.

Jødene vet ikke lenger noe om palestinerne, hevdes det. Men det gjør Åshild Eidem og Aftenposten? Israelerne stakkarsliggjøres. Aftenposten og Eidem får dem til å høres enfoldige og uvitende ut.

Men hva med palestinerne og Hamas? Er palestinerne like kompromitterte som israelerne i sin støtte til ledelsen?

– Hvor stor er oppslutningen rundt Hamas blant unge palestinere?

– Jeg har ikke sett noen meningsmåling på det, men i enhver konflikt i verden får myndighetene større oppslutning når man har en ytre fiende. Samme mekanisme gjelder i Gaza. Det finnes mange som ikke støtter drap på sivile israelere, men som ser på Hamas som sitt forsvar mot den mye sterkere israelske hæren, sier hun.

Palestinerne er patriotiske. Her er lojalitet plutselig et positivt kjennetegn, i Israel er det kompromitterende.

Artikkelen er nok en i rekken i den anti-israelske kampanjen Aftenposten fører. Tenker de aldri på at det kanskje ikke blir de som skal skrive historien?

 

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Netthatet-flommer-i-Midtosten-7656087.html#.U96hnWRB6xz

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂