Nytt

Flere sammenfallende omstendigheter gjør israelere urolige: Først drapet på de tre jødiske studentene, som skapte en spent atmosfære og fikk palestinere til å gå i selvforsvarsposisjon. Deretter drapet på den 16-årige palestinske gutten, som forvandlet palestinsk resentment til aggresjon. Nyheten om funnet av gutten førte til alvorlig uro i Jerusalem.

Den har nå spredt seg til det sørlige Israel og Vestbredden. Samtidig regner det raketter fra Gaza. Bare søndag ble det avfyrt 50 av dem.

Israelerne ser at det ikke skal mye til før uroen blir selvgående. Da skjer opptrappingen automatisk, og den tredje intifadaen vil være en realitet. Ekstreme krefter ønsker en slik utvikling. De ser at det brenner i nabolandene og ønsker at Israel skal bli fanget inn av samme dynamikk.

Men det ønsker egentlig ikke det palestinske selvstyret. En intifada betyr økonomisk ruin. Men det bryr ikke ekstremistene seg om. De spekulerer i kaos.

Israelsk politi arresterte søndag morgen seks unge menn mistenkt for drapet på Abu Khdeir (16). En av dem skal i avhør ha innrømmet drapet og implisert de fem andre. Dagen før hadde de forsøkt å kidnappe en 9-åring, men moren hadde greid å avverge bortføringen. Familien hadde kontaktet politiet, men politiet sier det ikke fremgikk at overfallsmennene var jøder, noe moren bestrider.

De seks skal ikke tilhøre noen ekstrem gruppe. Men noen av dem skal ha vært i kontakt med politiet tidligere. Foreløpig er det sparsomt med opplysninger. Det later imidlertid ikke til at de tilhører en politisk gruppering, men snarere drives av hevnlyst blant venner.

Den israelske ordensmakten har dermed levert. Men det hjelper ikke på følelsen hos palestinerne. De er fyrt opp av at den palestinske riksadvokaten kunne opplyse at Khdeir ble brent levende. Det er funnet antennelig materiale i lungene hans som tyder på at han levde da han ble brent.

Guttens far kommer med utfall som reflekterer noe av problemene på palestinsk side: Han generaliserer og holder hele Israel ansvarlig for guttens død.

Hussein Abu Khdeir, the dead teenager’s father, said news of the arrests brought no satisfaction. “Nobody is going to bring back my boy,” he said Sunday. “My son was burned to death.” He also charged that the anti-Arab atmosphere in Israel after the killings last month of the three Israeli teenagers, allegedly by Hamas terrorists, constituted a “green light” for attacks on Arabs.

He also compared his son to the victims of the Nazi Holocaust, AP reported. “This crime is like how the Germans burned the Jews. And today, the Jews are burning us. They are now like the Nazis, the new Nazis.”


Det var vanskelig for palestinerne å fordømme bortføringen av Gil-ad Shaar (16), Naftali Fraenkel (16) og Eyal Yifrach (19). Mahmoud Abbas ble kritisert fordi han gjorde det. Samtidig serverte hans eget parti Fatah karikaturer som spøkte med kidnappingen.

palestina.fatah.student.karikatur

Studentene er fremstilt som rotter med davidsstjerner. Hvordan ville verden reagert om israelerne gjorde noe tilsvarende? Men verden er ikke spesielt opptatt av denne mørke siden ved det palestinske samfunnet, som den understøtter med store beløp. Det ville tvunget frem et oppgjør.

palestina.kidnap.cartoon.brasil

Her er Brasils VM-logo utstyrt slik at det er tre jødiske ungdommer som faller, og i stedet for Brasil står det Hebron. Hentydningen er ikke til å misforstå.

Hvordan kan palestinerne forvente sympati hvis de slår politisk mynt på politisk-etniske drap og bruker dem til propaganda? Det er det samme som å godte seg over andres død.

Noe tilsvarende har vi ikke sett i Israel. Men også der finnes det mennesker som vil ha hevn.

Søndag gikk de til handling. Er det noe Israel frykter, så er det en hevn-spiral. Derfor advares det i sterke ordelag mot å ta saken i egne hender.

Derimot lovte president Shimon Peres at de skyldige bak drapene på studentene skulle tas. Det er statsmakten som snakker, som er satt til å beskytte borgerne. Men det skiller ikke en Israel-kritisk verden på. Den mener at Peres eller Netanyahu hisser til hevn når det han i virkeligheten gjør, er det motsatte. Han lover den straff som skal til for at folk skal føle at rettferdigheten skjer fyllest.

Det er en avgrunn av forskjell. Støtte til Israel i teorien betyr lite hvis man ikke ser den forskjellen.

Avi Issacharoff skriver i TimesofIsrael.com at man frykter at det står folk bak og hisser til opptøyer. Det hele virker organisert.

Carefully timed demonstrations, especially in the south — close to Omer, for example — are starting to look like rather more than spontaneous outbursts.

Israelske arabere i Knesset utnytter situasjonen til å score poeng hos sin velgergruppe og bryr seg ikke om at de hisser opp stemningen.

Arab Knesset member Ahmad Tibi said on Monday morning that these are protests by young Arabs consumed by frustration and anger, but it may well be that they are in fact being orchestrated. Anti-Israel incitement in the mosques of the Negev on Sunday appeared to have been deliberately engineered  by the northern branch of the Islamic Movement, which is close to Hamas, designed to whip up anger among the Arabs in Israel and cause protests similar to those of October 2000, at the start of what became the Second Intifada.

Det er ikke noe norske journalister rapporterer hjem om: Israel tillater en islamistisk bevegelse på sin jord. Neppe av godhet, men fordi undertrykkelse har en pris som kan vise seg enda høyere enn det man kan holde øye med. Man må imidlertid spørre seg om Israel kan tillate undergravende virksomhet på sitt territorium. Det store spørsmål er hvordan israelske arabere oppfører seg. Hvis de begynner å røre på seg, kan Israel bli tvunget til unntaksbestemmelser, kanskje av mer varig karakter.

Hvordan vil den vestlige verden reagere? Meningsdannerne, mediene, politikerne og akademikere vil heve røsten mot Israel. Men publikum vil se at de steinkastende ungdommene minner mistenkelig om de samme ungdommene som utgjør en trussel i Europas egne gettoer. Syria-trafikken har skjerpet bevisstheten om denne sammenhengen. Det skal bare opptøyer i en getto eller en terrorhandling til for å gjøre sammenhengen overtydelig.

Da kan det være at mediene vil få vanskeligheter med å selge Israel-bashing.

 

http://www.timesofisrael.com/new-causes-for-concern-at-home-in-the-west-bank-and-facing-gaza/

http://www.timesofisrael.com/suspect-in-killing-of-east-jerusalem-teen-said-to-confess/