Sakset/Fra hofta

Jeff Moskovitz skriver om israelsk og palestinsk ungdom i the Atlantic. Tankevekkende.

Israelsk ungdom har gått mot høyre. Verden utenfor trenger å forstå hvorfor, ikke bare fordømme dem. Israelerne er som folk flest. De lar seg ikke påvirke av hva utenforstående sier. Holdninger stikker mye dypere. De er basert på erfaringer. Hvilke erfaringer har israelsk ungdom gjort seg?

Den er desillusjonert. De  trodde på Oslo-prosessen og forhandlingene. Det skulle bli fred. Det ble det ikke. I stedet kom den andre intifadaen og alle selvmordsbomberne. Den pågikk i fem år. Så kom tilbaketrekningen fra Gaza og nye angrep. Byggingen av sikkerhetsbarrieren ble svaret, og israelerne er fornøyd med den, men det gjør at de ikke lenger har noe med palestinerne å gjøre. De pleide å dra til Vestbredden eller Betlehem for å handle. Det gjør de ikke lenger. Dermed er kontakten blitt minimal.

Palestinske studenter er fed up med sin egen ledelse. Enten de lever på Gaza eller Vestbredden. At desillusjoneringen stikker så dypt er overraskende. Ungdommen snur seg vekk fra politikk i avsky.

 

In a survey conducted last year, 73 percent of Palestinian youth in the West Bank and Gaza stated that they do not belong to any political faction. When pressed for a reason, 39 percent said it was due to a “lack of confidence in existing political factions” and 20 percent said that political parties “do not represent their interests and perspectives.” Palestinian politics has been divided since a brief civil war in 2007, when Hamas seized Gaza and Fatah retained control of the West Bank. The two parties have attempted to reconcile several times, finally announcing the successful formation of a unity government last month, but the recent kidnappings and resulting battle between Hamas and Israeli forces is threatening to undo that arrangement.

 

Palestinerne betalte en meget høy pris for den andre intifadaen og ungdommen ønsker ikke en ny.

Faller noe av frustrasjonen over tilstanden på hjemmebane på israelerne?

Moskovits bemerker at både de tre studentene som ble drept var i aldersgruppen 16-19 og den palestinske gutten var 16. De som drepte ham var i aldren 16-25. De som mistenkes for å ha drept studentene er 29-32, det stemmer ikke helt med teorien om at ungdommen er blitt mer voldelig.

Noen ungdommer er blitt det. Flere krevde hevn over araberne da likene av de tre studentene ble funnet.

Nå har man ikke samme kontakt som før. Fienden er ansiktsløs.

Det er overraskende hvor ung befolkningen både på palestinsk og israelsk side er.

The median age in Israel is 29.9. In the West Bank, it’s 22.4. In Gaza, 18.2. (In the United States, by way of contrast, it’s 37.6.

I Norge er man god på å forstå palestinerne, men sjelden israelerne.

http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/07/the-next-generation-of-israeli-palestinian-conflict/374184/