Nytt

Norske ungdommer som hadde deltatt i Dana-cup ble sittende fast i Fredrikshavn fordi sikkerhetsvaktene ikke godtok bankkort eller førerkort som identifikasjon. Dette er i strid med reglene. Likevel ble de nektet å gå om bord, helt til kapteinen grep inn.

Mange av ungdommene var ute og reiste alene. Å bli stanset og avvist i kontrollen av terrorgrunner er en skremmende opplevelse. Noen er ved å miste kontroll over situasjonen.

Det ble uttrykkelig sagt da man innførte intern Schengenkontroll fredag kveld at nordiske borgere ikke trengte pass. Likevel var det det man krevde da ungdommene skulle hjem fra Frederikshavn lørdag.

Operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Bjøre Haugen, fortalte VG tidligere i dag at få vil bli sjekket.

– For nordiske borgere holder førerkort, eller bankkort med bilde, det er ikke nødvendig med pass. Heller ikke EU-borgere trenger pass, de kan bruke EU-godkjente i ID-kort, sier Haugen.

Men det var altså ikke godt nok for Stena Line som krevde pass. Det er passfrihet i Norden. En slik drastisk innstramming skaper uro og frykt. Nå fikk ungdommene reise hjem, men når de kommer hjem vil det være med en følelse av en trussel og at noe er ute av kontroll. Tillitsskaden kan bli stor.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrortrussel-mot-norge/ble-nektet-aa-reise-hjem-til-norge-uten-pass-kapteinen-maatte-gripe-inn/a/23261581/

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorisme/de-som-er-paa-reise-skal-faa-komme-tilbake-til-norge/a/23261549/