CNN tok for alvor opp Boko Harams kidnapping av 276 nigerianske skolejenter igår og spurte hva det er for slags land som lar hundrevis av jenter bli bortført uten at myndighetene løfter en finger.

Saken er ved å bli en stor belastning for Nigerias internasjonale omdømme.

 

Boko Haram-lederens skryt av at de hadde tatt jentene og skulle selge dem, for det påla Allah, fikk begeret til å renne over for CNN. Mens NRKs Hallvard Sandberg valgte å kutte ut lyden, slik at seerne slapp å se at Abubakar Shekau påkalte Allah.

 

«I abducted your girls. I will sell them in the market, by Allah,» said a man claiming to be Boko Haram leader Abubakar Shekau in the video first obtained by Agence France-Presse.

If the claim proves true, the 276 teen girls could become child brides or sex slaves.

Rights groups have said Boko Haram has kidnapped girls as young as 12.

And the abductions are only getting worse.

Allerede for et år siden varslet Boko Haram at de ville begynne å kidnappe jenter.

One year ago this month, Boko Haram’s leader Abubakar Shekau released a video announcing a new, reprehensible front in its bloody attempt at forced Islamism: his fighters will begin abducting girls and selling them.

The kidnappings, he said, were retaliation for Nigerian security forces nabbing the wives and children of group members.

..

In the first two months of this year alone, Boko Haram kidnapped at least 25 girls and women, according to Human Rights Watch.

Nigeria kidnapped girls

In November, the militant group abducted dozens of Christian girls and women, most of whom were later rescued by the military deep in a forest in Maiduguri. At the time of their rescue, some were pregnant or had children, and others had been forcibly converted to Islam and married off to their kidnappers.

Det er nå tre uker siden 276 jenter ble kidnappet fra en jenteskole i Borno-provinsen i nordøst. Først het det at det var rundt 50 jenter, og to dager senere sa de militære at de var befridd, nær som åtte jenter. Hele storyen var oppspinn og det viste seg at antallet bortførte var langt høyere.

De militære har foretatt seg lite eller ingenting, og de pårørende er desperate. De har gått ut i bushen med stokker og macheter for å se etter sine døtre.

Nigeria skal arrangere Word Economic Forum onsdag og kidnappingen begynner å bli en stor belastning. Presidentfruen innkalte mødrene og ga dem en overhaling.

«Patience Jonathan, who is the first lady, called some of the mothers to her, to meet with her, and she basically told them that they really need to be quiet and they were really bringing shame and embarrassment to Nigeria,» said Lee, from the TransAfrica Forum. «That’s certainly a problem.»

Norske medier har ligget lavt om Boko Harams herjinger. Aftenposten hadde tre sider om Boko Haram forrige søndag. Tor Arne Andreassen hadde besøkt landet. Men det var lite om Boko Haram og mest om de militæres overgrep.

Boko Haram sikter mot skape kaos i allianse med al-Qaida i Maghreb, Aqim. Nigeria er stort, men det betyr ikke at ikke en ekstremt voldelig gruppe ikke kan lykkes.  Ikke minst korrupsjonen innen hæren undergraver arbeidet for å slå ned opprørerne. Men det at store nyhetsorganisasjoner begynner å få øynene opp for faren, er oppløftende.

Nigerian militant activity has already spilled over to neighbors such as Cameroon, whose government has warned that clerics have been recruiting members in mosques in the country, said Orji Uzor Kalu, a former governor of Nigeria’s Abia State.

«In this era of accelerating globalization, it appears Boko Haram hopes to align itself with extremist forces in Niger, Mali and potentially in the Middle East, which raises the specter of coordination on the stockpiling of munitions, intelligence gathering and future assaults,» Kalu said.

http://edition.cnn.com/2014/05/06/world/africa/nigeria-abductions-why-it-matters/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂