Nærmere 100 veteraner i nyere militære oppdrag i utlandet, er bostedsløse, viser en undersøkelse. Dermed ser veteranene ut til å havne i krigsseilernes situasjon: glemt-kategorien.

 

I en undersøkelse som Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjennomfører jevnlig for å kartlegge antallet bostedsløse i Norge, framkom for første gang tallene i statistikken i fjor.

Der går det fram at 98 veteraner ble identifisert som bostedsløse i 2012, noe som utgjør to prosent av de bostedsløse i Norge. Det kan være store mørketall på grunn av sannsynlig underrapportering, mener både forsker Evelyn Dyb, som var en av dem som gjennomførte undersøkelsen, og president Odd Helge Olsen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

Veteranene opplever at vanlig helsepersonell ikke forstår deres situasjon. Hva vil regjeringen møte «utfordringene» med? En handlingsplan der seks departement skal samarbeide! Hørt den før?

 

Han forteller at mange veteraner når de først kommer seg til lege, opplever å ikke få den hjelpen de trenger.

– De skal bruke det samme helsesystemet som vi alle bruker. Der kan de møte personer som overhodet ikke kan noe om de problemene de sliter med og opplever da stor skuffelse. I møtet med Nav beskriver mange en skikkelig kanossagang, sier Olsen, som likevel har håp om en sterk bedring for veteranene i årene som kommer.

– Regjeringen har lansert en handlingsplan hvor seks departementer skal samarbeide om å gjennomføre 126 tiltak for å ivareta personell før, under og etter utenlandstjeneste. Den har vi tro på, men det er viktig å sikre midler til, og gjennomføring av, tiltakene, sier Olsen.

Flere av tiltakene skal gjøre samfunnets ordinære helse- og omsorgstjenester og sosialfunksjoner i bedre stand til ivareta veteranene.

 

http://www.dagsavisen.no/samfunn/norske-krigsveteraner-uten-hjem/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂