Nytt

NRK har slitt i motvind siden Dagsrevyens romkvinneskandale i januar, og målinger bekrefter at statskanalens omdømme er for nedadgående. Administrerende direktør Ole Christian Apeland i kommunikasjonsbyrået Apeland karakteriserer omdømmetapet som et usedvanlig stort fall, skriver Glenn Slydal Johansen i fagbladet Journalisten.no:

NRK oppnår en score på 64,1 av 100 mulige i en fersk omdømmemåling som utføres av kommunikasjonsbyrået Apeland. Det er ned 12,3 prosentpoeng fra 76,4 i fjor. Det gir dem en score på «middelts godt omdømme» mot «godt omdømme» i fjor.

Dermed er TV 2 igjen best av de to allmennkringkasterne på målingen. Selv om også den kommersielle kanalen får redusert sin score fra 75,1 til 71,9 poeng.

Det er registrert fall i alle de syv dimensjonene, som bla inkluderer samfunnsansvar og etikk, som måles i undersøkelsen.

NRK har opplevd movind etter romkvinnesaken på Dagsrevyen i januar. Men Apeland sier det ikke er riktig å knytte omdømmeraset opp mot denne saken alene.

– Den kan ha spilt inn. Det er noen kommentarer på det. Men det er flere som snakker om lisensen nå enn tidligere. Det dreier seg om hvordan man kjøper TV-programmer og underdholdning på.

Under romkvinneskandalen kom det frem at NRK er en «etikkversting» som i flere år har hatt flest fellelser i Pressens faglige utvalg (PFU), og i forrige uke felte PFU statskanalen for nettopp NRK-reporter Runar Henriksen Jørstads åtte minutter lange Dagsrevy-innslag, som utvalget beskrev som aktiv historieforfalskning.

Den nytilsatte kringkastingssjefen, Thor Gjermund Eriksen, sier til Journalisten.no at han tar signalene på alvor.

– Troverdighet og tillit er det aller viktigste for vår virksomhet. Men vi lager også egne undersøkelser som viser at NRK holder seg godt. Vi er på nivå med der vi var for to år siden. NRK er robuste, men ikke usårbare, sier Eriksen.

Han deler Apelands syn om at både endringer i medielandskapet og vinterens etikkdebatt sannsynligvis spiller inn. Kringkastingssjefen legger også til at NRK oppnådde et særlig sterkt omdømme i kraft av sin samlede funksjon etter terroren 22. juli 2011.

Eriksen stiller seg imidlertid kritisk til Apelands undersøkelsesmetode, men også NRKs egen omdømmeundersøkelse bekrefter at tilliten til statskanalen er fallende:

Også på NRKs egen omdømmeundersøkelse fra tidligere i år falt kringkasteren på flere punkter. Blant annet falt oppslutningen om NRK1 som den TV-kanalen med mest tillit hos de spurte fra 70 til 65 prosent. Det er den laveste scoren de siste fem årene.

Journalisten.no: NRKs omdømme raser