Nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Petar Kujundzic / Reuters / NTB

NRK beklaget tirsdag kveld på direkten i Dagsrevyen at kanalen hadde anklaget tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe for å holde tilbake informasjon.

Å påstå at en statsråd har holdt tilbake informasjon for Stortinget er en svært alvorlig anklage. Denne type forhold vil normalt føre til regjeringskrise.

Men etter at Senterpartiet-nestlederen klaget NRK inn for PFU, kom kanalen tirsdag med en offentlig beklagelse.

Dagsrevyen hevdet i sin sending 12. januar at Ola Borten Moe var kalt inn til høring fordi han hadde holdt tilbake informasjon for Stortinget, og fordi han visste at oljeletingen i Barentshavet kunne bli et tapsprosjekt i milliardklassen.

– Kampanjejournalistikk fra NRKs klimaredaksjon

Innslaget dreide seg om klimasøksmålet fra flere miljøorganisasjoner som verserte for Høyesterett.

Borten Moe anklagde Dagsrevyen for kampanjejournalistikk, og bekjentgjorde at han klaget innslaget inn for PFU.

Det er antakelig den nye klimaredaksjonen i NRK, som i sitt ønske etter å kjøre sensasjonell kampanjejournalistikk i «det godes tjeneste» hopper glatt bukk over hva som er sant og ikke. Men det redaksjonelle ansvaret hefter ved Dagsrevyen i dette tilfellet, skrev Borten Moe på sin Facebook-side 20. januar.

– Beviselig feil

I klagen heter det blant annet:

I Dagsrevyen 12.1.2021 fremmes det alvorlige og udokumenterte påstander mot meg presentert som sannheter, uten at jeg ble gitt anledning til å kommentere de. Jeg vil med dette klage Dagsrevyen inn for PFU for flere brudd på Vær Varsom Plakaten og god og etterrettelig journalistikk. Så langt jeg kan se er § 4.1, 4.2 og 4.14 brutt.

Borten Moe avslutter klagen slik:

Når Dagsrevyen 12.1.2021 slår fast at:

1. «De må forklare hvorfor de holdt tilbake viktig informasjon da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting i 2013» og

2. «NRK avslørte at Borten Moe visste at oljeleting i nord kunne bli tapsprosjekt i milliardklassen»

er begge påstander beviselig feil og har ikke grunnlag virkeligheten. Dette kan jeg ikke akseptere.

Videre er det krav til samtidig imøtegåelse/tilsvar når alvorlige beskyldninger fremmes av andre. Her presenteres redaksjonelle oppfatninger som vedtatte sannheter og det ble ikke gitt mulighet for imøtegåelse. Som ansvarlig statsråd kan man knapt begå en verre handling enn aktivt å holde relevant informasjon tilbake for Stortinget. Det er dermed svært alvorlige beskyldninger som fremsettes som saksopplysninger og fakta i Dagsrevyens innslag. Jeg vil også klage på at det ikke ble gitt mulighet til samtidig imøtegåelse.

NRK la seg flat

I Dagsrevyen tirsdag la NRK seg flat. Påstanden var grunnløs:

«NRK hadde ikke grunnlag for å slå fast at Borten Moe holdt tilbake informasjon for Stortinget, heller ikke at han kjente til den aktuelle beregningen. NRK beklager dette. Borten Moe har tidligere sagt at han mener Stortinget fikk all relevant informasjon i saken og det blir høring i Stortinget i midten av februar.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.