Det er alltid greit å ha «høyreekstreme» å skylde på. NRKs etikkredaktør og fungerende kringkastingssjef, Per Arne Kalbakk, påstår at det var disse – som han ikke navngir – som gjorde at NRK ikke forsto hva ordet «jødesvin» gikk ut på. Er NRK virkelig så tungnem? Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Det er uro hos mange sentrale NRK-medarbeidere etter statskanalsens «jødesvin»-sketsj og påfølgende retrett. DN (bak mur) har fått tilgang til meldinger fra NRKs interne forum, der flere profiler uttaler seg kritisk om håndteringen av saken:

– Ledelsen innrømmer at den har «undervurdert den historiske betydning og den negative kraften i ordet ‘jødesvin’». Pinlig, for oss andre som har hørt om Holocaust, skriver tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen.

– Utrolig trist at det skal ta så lang tid å trekke og beklage noe som må være basert på en redaksjonell feilvurdering, skriver administrasjonssjef Ulf Morten Davidsen i NRK Region Øst.

– Det er bra NRK beklager, dette har vært tungt å se fra sidelinjen i ferien. Synd det tok så lang tid. Og synd at vi ikke så det sentrale poenget med en gang; det er nettopp ord som var sentrale når nazistene startet med å dehumanisere en hel folkegruppe. Og denne dehumaniseringen gjorde at så mange tyskere deltok i et industrielt folkemord. Word matters, skriver Dagsrevyen-reporter og Skup-vinner Tormod Strand i samme tråd.

NRKs Tyrkia-korrespondent Sidsel Wold tvitret fredag morgen en Twitter-melding med lenke til NRK-ledelsens beklagelse og teksten «Omsider». Meldingen ble senere slettet. Ingen av disse NRK-profilene ønsker å utdype nærmere overfor DN.

NRKs etikkredaktør og fungerende kringkastingssjef i sommer Per Arne Kalbakk sier til Aftenposten at det «tok litt tid å trenge inn i kjernen av problemet»:

– Det kom veldig mange reaksjoner fra ulike hold og med ulik motivasjon. Blant annet fra rasistiske og mer eller mindre høyreekstreme krefter som har brukt det til sine formål. Det tok litt tid for oss å trenge inn til kjernen av hva som faktisk var problemet. Nå ser vi at vi brukte et ord flere kan oppfatte som sårende.

Kringkastingsrådet har mottatt nærmere 400 klager, opplyser sekretær i Kringkastingsrådet Erik Skarrud til Medier24. Ettersom videoen nå er slettet, er det usikkert om den skal behandles av Kringkastingsrådet.

Saken er også klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av forfatter Mona Levin. Levin sier det ikke er aktuelt å trekke klagen selv om NRK har slettet og beklaget videoen, skriver Aftenposten.

 

Forhåndsbestill Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!