Da Sofie Peeters flyttet til Brüssel for et par år siden opplevde hun at fremmede menn ropte etter henne. Hun ble av fremmede menn spurt om å ta en  drink eller bli med en tur hjem. Hvis hun svarte nei ble hun kalt hore. Sofie Peeters bestemte seg for å filme situasjonen på gata.

I filmen, der Peeters både bruker skjult kamera og har noen som går bak og filmer henne, samt at hun har mikrofon i veska, hører man tydelige grove tilrop fra menn hun går forbi.

Det går fra det mange vil hevde er uskyldige tilrop, til spørsmål om hvor mye hun koster. Andre spør rett ut om hun vil ha sex med dem.

– Sier man nei eller blir sint kaller de deg tøs, hore og tispe. Flere følger etter deg selv om du tydelig gir uttrykk for at du vil de skal la deg være i fred, sier Peeters.

Dagbladet har en artikkel om filmen til Peeters og debatten som er i kjølevannet av den. Liknende historier finnes i mange land. I artikkelen i Dagbladet blir det hele fremstilt som om menn føler seg forbigått i dagens samfunn, og de lar frustrasjonen gå utover kvinner. Etter å ha sett deler av filmen og sett livet på gata i Oslo, så føles det som om Dagbladet ikke våger å kalle en spade for en spade, for er det ikke svært ofte menn fra fremmede kulturer som gjør åpenlyst uttrykk for disse holdningene?

Mange opplever liknende hetsing, ikke bare i Brussel, men også flere steder i Europa og USA. Da Peeters startet arbeidet med dokumentaren var det mange som ikke ville snakke om opplevelsene sine.

– Mange kvinner føler at dette er tabu. De blir ikke tatt alvorlig, og føler ofte at det er deres egen feil. Da holder man raskt kjeft, sier hun.

Etter at filmen ble kjent ser det ut til å ha blitt mer akseptert å snakke åpent om at man ikke aksepterer og bli snakket til på denne måten, og det er tydelig at dette er et problem.

– Føler seg forbigått

– I vårt samfunn er det et voldsomt fokus på kvinners rett, og menn kan føle seg tilsidesatt. Dette kan derfor tenkes å være et utrykk for markering, aggresjon mot å være «det usynlige kjønn». Slik oppførsel kan sees på som et utrykk for at menn føler seg forbigått, sier Arild Raaheim.

Et uttrykk for at menn føler seg forbigått, eller holdninger fra kulturer hvor frie kvinner ikke respekteres?

http://www.dagbladet.no/2012/08/05/nyheter/gatetrakassering/feminisme/debatt/22811168/