Sylvi Listhaug har reagert sterkt på innlegget til Martine Halvorsen hvor Martine beskriver hvordan det er å være ung norsk jente i Norge idag. Martine solte seg i bikini i en park i Skien da tre unge utenlandske menn fortalte henne at hun var en hore som kledde seg slik og at «alle norske jenter fortjener å bli voldtatt, sånn som vi kler oss og oppfører oss».

Hvem tar ansvaret for disse holdningene? spør Martine:

Og jeg lurer på hvem som egentlig tar ansvar for disse holdningene? Er det Ernas jobb? Er det Sylvis jobb? Er det rettssystemets jobb? Eller skal jeg akseptere å få høre at vi norske jenter alltid er interessert i sex, fordi vi bruker bikini om sommeren, går i shorts og singlet?

Sylvi Listhaug følte seg kallet til å svare Martine. Hun plasserer ansvaret der det hører hjemme: hos de menneskene som har disse holdningene. Hun sier til Nettavisen:

– Det er totalt uakseptabelt at jenter i Norge skal oppleve å bli trakassert fordi man ønsker å sole seg og bade. I Norge skal alle jenter kunne gå kledd som de ønsker – uten å bli utsatt for denne typen ubehagelige opplevelser, sier Listhaug.

– Det er de menneskene som har disse holdningene som har det hele og fulle ansvaret for dette. Alle som kommer til Norge skal innrette seg etter verdiene vi har i landet, og en av verdiene vi har i Norge er likestilling mellom menn og kvinner. Har man et problem med det, finnes det veldig mange land i verden hvor kvinner undertrykkes, og disse mennenes steinalderske holdninger dominerer, som de kan velge å flytte til, sier Listhaug.

Men de flytter nok neppe frivillig ut av landet. Det er vanskelig å få bukt med slike holdninger. De blir heller ikke borte i 2. generasjon viser det seg. I BBC-dokumentaren The Betrayed Girls om sex-groomingen som ble vist på TV mandag kveld fikk vi vite at sønnene til de mennene som hadde misbrukt britiske jenter nå misbrukte deres døtre! Sex-groomingen har gått i arv – både for overgripere og ofre. Disse holdningene blir ikke borte med litt kursing. Dette er holdninger de muslimske guttene vokser opp med hjemme og i miljøet rundt seg.

Det er lite politikerne kan gjøre med de som allerede er her. Med bare noen måneders fengselsstraff for voldtekt (hvis det i det hele tatt blir straffet) så kan man tenke seg hva straffen ville være for å kalle noen for hore eller å si at de fortjener å bli voldtatt fordi de er norske. Dette er dessuten ting som norske jenter hører i skolegården i Oslo hele tiden. De vokser opp med det. Hva dette gjør med jentenes selvbilde, vet vi ikke enda.

Sylvi mener at slik trakassering må anmeldes. At det er en sak for politiet.

– Det er viktig at vi som politikere sender ut et tydelig signal om at norske jenter ikke skal akseptere denne typen trakassering, men disse jentene må da anmelde tilfellene slik at vi vet omfanget. Deretter blir det en sak for politiet, avslutter Listhaug.

Man kan jo begynne i skolene. Her blir det mange anmeldelser! Men for all del – kartlegg omfanget nå. Så vet vi alle hvor vi står.

Nettavisen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂