Nytt

Mens blodbadet i Syria pågår med Vesten som handlingslammede tilskuere, finner Iran det opportunt å markere revir på alliert territorium ved å erklære åpent at de har egne styrker — revolusjonsgarden — på plass i landet for å bistå den syriske hæren, offisielt for å «forhindre flere massakrer».

At Iran har militært nærvær i Syria kommer ikke som noen bombe. Mer overraskende er det at de sier det rett ut. På den måten utfordrer Iran vestmaktene ved å få deres tilbakeholdenhet i konflikten til å fremstå som svakhet.

Ismail Gha’ani, the deputy head of Iran’s Quds force, the arm of the Revolutionary Guards tasked with overseas operations, said in an interview with the semi-official Isna news agency: «If the Islamic republic was not present in Syria, the massacre of people would have happened on a much larger scale.»

Dette innebærer en ny tone fra Iran, som hittil har benektet å ha hatt styrker i Syria:

The west has accused Iran of providing military and technical support to Assad to quell protests since the start of the uprising in Syria. Iranian officials in return played down the accusations by saying the country only supported Syria morally.

Iran spiller neppe dette kortet med stor glede, men snarere med kalkulert risiko av frykt for å miste en viktig alliansepartner i regionen. Men samtidig setter utspillet Vesten i en kattepine. For enten må man bære den politiske omkostningen, for ikke å si ydmykelsen, ved å sitte stille og se på at Iran gjør som de vil og aksen med Syria styrkes, eller ta regningen ved å gripe inn militært og vise hvem som er sjefen.

 

The Guardian: Syrian army being aided by Iranian forces