Iran har gitt Syria en avansert radar som gjør det vanskeligere for Israel å iverksette et angrep mot Iran. Hvis Syria samarbeider med Hizbollah kan det gjøre det vanskeligere for Israel å slå ut Hizbollahs raketter.

Radaren øker kapabiliteten til Israels fiender, og hever dermed spenningen.

Iran has sent Syria a sophisticated radar system that could threaten Israel’s ability to launch a surprise attack against Iran’s nuclear facilities, say Israeli and U.S. officials, extending an alliance aimed at undermining Israel’s military dominance in the region.

The radar could bolster Syria’s defenses by providing early warning of Israeli air-force sorties. It could also benefit Hezbollah, the Iran-backed militant group based in Lebanon and widely believed to receive arms from Syria.
…..

Any sharing of radar information by Syria could increase the accuracy of Hezbollah’s own missiles and bolster its air defenses. That would boost Hezbollah defenses, which U.S. and Israeli officials say have been substantially upgraded since 2006, the last time Israel fought the southern Lebanon-based group.

Iran is engaged in developing Syrian intelligence and aerial detection capabilities, and Iranian representatives are present in Syria for that express purpose,» the Israeli military said in a statement. «Radar assistance is only one expression of that cooperation.»

Det er ett år siden Syria fikk radaren, men saken er først blitt kjent nå.

En ny krig med Hizbollah vil trolig bli langt mer alvorlig enn i 2006. Hizbollah har raketter som dekker hele Israel. President Shimon Peres sa i april at Syria har gitt Hizbollah Scud-raketter, noe amerikanske tjenestemenn bekreftet underhånden.

Israels stilling er mer utsatt.

BBCs Midtøsten-korr. Jeremy Bowen hadde igår en reportasje om den økte krigsfaren. FN-styrken i Sør-Libanon skal etter planen sørge for at Hizbollah ikke får våpen, men kan bare gjennomsøke last hvis den libanesiske hæren ber om det. Bowen sa han hadde spurt en FN-soldat som hadde vært åtte måneder i Libanon hvor mange ganger det hadde skjedd i hans tid. Hans svar: – Aldri.

The public accusation marked the first time Western intelligence agencies believe a state may have transferred ballistic missiles to a non-state militia that the U.S. and Israel consider a terrorist group. The missiles would give Hezbollah the ability to hit virtually all of Israel from Lebanon’s Bekaa Valley.

Iran Arms Syria With Radar
System Could Help Tehran Dodge Israeli Strike; a Blow to U.S. Strategy on Damascus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂