Sakset/Fra hofta

Sakine Madon våger å kritisere den svenske intoleransen, selv om hun ikke har noe til overs for Sverigedemokratenes politikk, og kaller den islamofob.

Men hvem er hun selv?

Hun er kurder fra Tyrkia, og det påminner om at konfliktlinjer og en utatt stilling følger med inn i det nye Sverige.

Madon kvier seg selvsagt ikke for å kritisere Erdogans Tyrkia, som hun synes Sverige er for tafatte mot:

I veckan greps till exempel journalister från dagstidningen Özgür Gündem.
Enligt The Economist sitter fler journalister fängslade för att ha kritiserat regimens politik eller dess representanter i Turkiet än i Kina. Om alla terrormisstänkta vore terrorister skulle Turkiet vara så terroristtätt att man borde utreda vilken planet landet tillhör.
När jordbävningen skakade om Van-regionen i öst blottades synen på minoriteter ännu en gång. Eftersom majoriteten av dem som bor i det drabbade området är kurder, försenades hjälp medvetet.
Vittnen berättar också att de måste stödja regeringspartiet AKP för att få hjälp.
Att regeringen i Ankara tagit så många steg bakåt borde engagera. I samband med parlamentsvalet i somras skrev utrikesministern glatt på sin blogg:
«Det blev en imponerande seger för premiärminister Erdogan och AK-partiet i parlamentsvalet i Turkiet i dag.»

Men kan Madon vinne frem med sin i pose og sekk-holdning? Hun kritiserer svenskene for intoleranse, men går i clinch med leder av det tyrkiske forbundet i Sverige, som også er sosialdemokrat.

Etter hvert som «integreringen» fortskrider, er det grunn til å tro eller frykte at mange av de konflikter som fantes i landene innvandrerne kommer fra, vil reproduseres i Sverige. Hvorfor? Fordi gruppetilhørigheten er fredet og erklært hellig, og det åpner for en type hestehandel og revirkamp, som foregår i stillhet, under dekke av kvotering og andre privilegier. Det skjer under navnet integrering, men er i virkeligheten et mye mer komplisert fenomen.

Sekterisme er et ord som skremmer folk fra Midtøsten. På mange måter er det sekterisme som Vesten nå får erfaring med, og spørsmålet er om Madon vil kunne forsvare sin spesielle bakgrunn i fremtiden.

Hun minner om sin landsmanninne Dilsa Demirbag-Sten som også har den samme dobbelthet: liberal i det ene øyeblikk, konservativ, eller lojal mot det muslimske i det neste.

Svensk tystnad om turkiskt våld