Nytt

Det amerikanske Senatet har med 63 mot 35 stemmer vedtatt å gjøre varer fra land hvis valutaer oppfattes som kunstig lave, gjenstand for en særskilt ekstratoll. Bakgrunnen er fremfor alt amerikanske anklager om at Kina bevisst svekker sin nasjonale valuta yuan med flere titalls prosent for lettere å kunne selge sine varer til USA, hvilket truer amerikanske industriarbeidsplasser og resulterer i en skjev handelsbalanse i Kinas favør.

Det er lite sannsynlig at vedtaket vil bli stadfestet i Representantenes hus, hvis republikanske flertall vil unngå en valuta- og handelskrig med kineserne. Likevel er Senatets vedtak en forsmak på noe som kan komme under litt mer tilspissede politiske og økonomiske omstendigheter enn dagens.

«There are always people who don’t want to stand up to China and I think they are, frankly, undercutting our ability to stop the haemorrhaging in our manufacturing jobs,» said Democrat Ohio Senator Sherrod Brown.

Kinas valuta er riktignok blitt noe styrket de senere årene, men ikke på langt nær så mye som amerikanerne ønsker. Gitt at risikoen for handelskrig neppe er noen ønskesituasjon, er det dog ikke usannsynlig at Kina gradvis vil øke verdien av yuan’en enda en smule.

I en erklæring fra Kinas sentralbank heter det at de amerikanske senatorene er på utkikk etter noen andre å legge skylden på for landets problemer, men at det ikke ville hjelpe å la det gå politikk i det.

 

US Senate passes bill to pressure China on yuan
China’s central bank firmly opposes U.S. Senate’s passage of yuan bill