Feature

Mikael Jalving har undersøkt det nye Sverige. Det kan fortelle nordmenn om hvor Det nye Norge er på vei: Der råder den store tausheten. Til tross for enorme motsetninger. Samtalen må styres. Det er altfor farlig å slippe den løs. Jo mer motsetningene vokser, jo sterkere blir kontrollen. En slik utvikling ser vi også i Norge.

»Sverige er på vej ud ad en tangent, hvor medier, politikere og akademikere i rungende tavshed arbejder sammen om, hvad der er ondt og godt. «

»Når man betragter Sverige i dag, er det ingen overdrivelse at sige, at såvel lokummet som entreen står i flammer, « lyder det fra Mikael Jalving , der selv har svenske aner samt familiesommerhus i Sverige

« Hvad mener du med, at det Sverige, som vi kender, allerede er fortid? » Det Sverige, der var engang, det gamle blå og gule Sverige, som lignede Danmark, og som udgjordes af en velfærdsstat med ét stort Socialdemokrati og en stor grad af lighed, er under nedbrydning og afvikling. De gamle svenske dyder er blevet omdøbt af det kulturelle og politiske establishment til nye internationale værdier som fred, åbenhed og tolerance i en grad, så jo længere væk, man er fra Stockholm, jo større sympati er der for de problemer, mennesker måtte have der.
Jo mindre svensk du er, jo større kærlighed skal du mødes med. Det er, som om at alt svensk er grimt og ikke kan bruges, mens det udenlandske er mangfoldigt og godt. « Du skriver også, at islam har fremmedgjort svenskerne for sig selv – hvad mener du? » De islamister og imamer, som ytrer sig, er blevet modtaget med en enorm velvilje.

Ikke mindst fra venstrefløjen, hvor de har mange gode venner. Herved er de kommet til at fylde så uforholdsmæssigt meget i det offentlige rum, at svenskerne næsten har glemt værdierne i det Sverige, som de selv kommer fra. Ingen må nu driste sig til at kritisere hverken muslimer eller indvandrere, for indvandrere er blevet ofre, som skal behandles anderledes, fordi de er svage.

Og resultatet er, at tænderne er blevet hevet fuldstændigt ud af samfundsdebatten af skræk for at krænke, til fordel for total tavshed. «

Fra Maria Cuculizas intervju med Jalving i 24timer: Der er flammer i det svenske das

Mikael Jalving:
ABSOLUT SVERIGE
294 sider, 300 kr.
Jyllands-Postens Forlag

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Les også