Hovedårsaken til at dansker diskriminerer er provoserende uttalelser, atferd og kriminelle handlinger fra unge muslimske menn, skriver professor i medisin Jørgen Lyngbye. I et uformelt pilotprosjekt konkluderer Lyngbye med at omfattende oppsøkende kontakt og holdningsbearbeidelse av en liten gruppe provoserende og steinkastende muslimske gutter og menn kan være det viktigste tiltaket mot diskriminering i fremtiden.

Lyngbye ble interessert i å undersøke diskriminering og årsakene til at folk diskriminerer etter en personlig opplevelse: på vei hjem fra jobb bråstoppet en bil med unge arabiske menn èn meter foran ham, for så å rope «svin» til ham og vise fingeren.

Hjemkommen spekulerede jeg over, hvad der foregik i hjernen på disse mænd, der tilsyneladende ville begå et fingeret drab på en person, som de ikke kendte og som aldrig havde gjort dem noget ondt.

En forpligtelse

Som forsker mente jeg, at det var en forpligtelse at undersøge årsagen til den besynderlige hændelse. Som bekendt har nye opdagelser eller ny erkendelse meget ofte som udgangspunkt haft uventede hændelser. Jeg bestemte mig derfor for som et foreløbigt pilotprojekt under min daglige kontakt med ”almindelige” danskere samt muslimer, som jeg mødte, at spørge om deres oplevelser og holdning mht. diskrimination.

Lyngbye fant at de dominerende årsakene til danskenes diskriminerende uttalelser var angivelig provoserende uttalelser, atferd og kriminelle handlinger fra visse unge muslimske menn. Særlig blir etniske dansker krenket av tilrop og sjikane av danske kvinner, ofte ektefeller, søstre eller døtre, som pga bare ben eller kanskje utildekket hår har fått tilrop som «ludder» eller verre.

Flere, både menn og kvinner, oppga å ha vært utsatt for uprovosert vold. En renovasjonsarbeider fortalte at hans 14 år gamle datter var blitt sjikanert og befølt av en gruppe unge menn av denne typen da hun tilfeldigvis gikk forbi dem på gaten. Hun fikk sjokk og har hatt psykiske ettervirkninger av hendelsen. Også steinkast mot offentlig ansatte provoserer etniske dansker til diskriminerende uttalelser:

Endvidere provokerer stenkast mod offentligt ansatte og andre, der har passeret gennem områder domineret af indvandrere, til diskrimination.

Det er mit indtryk, at disse unge mænd desværre kan kaste et dårligt lys over de mange unge indvandrere, som arbejder og gør en nyttig indsats i det danske samfund.

Andre årsager

I enkelte tilfælde fandtes andre årsager som eksempelvis, at især muslimske indvandrere isolerer sig fra danskerne eller har en afvigende påklædning. Det var karakteristisk, at meget få af ”almindelige” danskere diskriminerede uprovokeret.

Blandt etniske danskere fandt jeg ingen egentligt xenofobe, altså ingen der så ned på andre pga. mørk hudfarve, sort hår eller anderledes udseende.

Dette tilbageviser flere ”eksperter”, som f.eks. i Politiken har beskyldt danskere for xenofobi, samt det muslimske folketingsmedlem Özlem Cekic, der i Berlingske Tidende påstod, at diskrimination af hendes barn skyldtes mørk hud- og hårfarve. F.eks. diskrimineres indvandrere fra Filippinerne og Thailand ikke, selv om også de har mørk lød og sort hår.

Mine kontakter med ældre indvandrere, det vil især sige taxachauffører, viste ingen større problemer. De er høflige og hjælpsomme, men nogle har været udsat for diskriminerende udtalelser, som meget vel kan være forårsaget af en beklagelig afsmitning fra de nævnte unge mænds adfærd. Det bør anføres, at jeg ikke har bil og derfor ofte kører med taxa.

Karsten Lauritzens udtalelser, om at man i første omgang må kortlægge diskriminationens omfang, og at flere anmeldelser (og straf?) mht. diskrimination vil være ønskeligt, kan synes som symptomterapi, men fjerner sikkert ikke årsagen eller årsagerne til diskrimination. Her kan en større undersøgelse af danskernes holdninger som konsekvens af mit pilotprojekt være på sin plads.

Det ser ud som om en ganske omfattende opsøgende kontakt og holdningsbearbejdelse af den mindre gruppe af provokerende unge muslimske mænd og stenkastende større drenge kan være det vigtigste tiltag mod diskrimination i fremtiden.

Hvorfor diskriminerer vi?