Kinesiske myndigheter har løslatt mannen som drepte den norske vetrinærstudenten i Budapest. Grunnen er at ungarske myndigheter er forhindret fra å utlevere bevismateriale siden mannen risikerer dødsstraff.

Den europeiske menneskerettskonvensjonen, EMK, bestemmer det. Resultatet er at en drapsmann ikke blir dømt. Var det meningen? Mener lovgiverne at det er bedre at en morder går fri enn at han risikerer dødsstraff? Det er humanitet drevet ut i det ekstreme, til et punkt hvor det slår over i inhumanitet mot offeret og de pårørerende. Dermed blir humaniteten en hån mot rettferdigheten.

Denne problemstillingen: humanitet som tipper over i det motsatte, finnes det mange eksempler på. Likevel synes ikke politikerne, eller juristene for den del, interessert i å korrigere loven. Få ting svekker tilliten til lov og rett mer enn denne humanitet som resulterer i umenneskelighet. Det er loven snudd på hodet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂