Nytt

Enda en gang er amerikanske muslimer som planla terror avslørt. Det later til at USA er iferd med å få det samme problem som Europa: hjemlige muslimer blir en sikkerhetsrisiko. Da hjelper det ikke å vokte grensene. Trusselen befinner seg innenfor.

De fem unge mennene som ble arreestert i Saghoda i Punjab onsdag knuste dessuten en annen myte: at amerikanske muslimer gjør det så bra at de ikke lar seg lokke av ekstremisme. Flere av dem var i gang med høyere utdanning. En var tannlegestudent.

«We have to look very hard at those who arrived in the last 10 or 15 years,» said Charles Allen, a veteran CIA officer and chief intelligence officer for the Homeland Security Department from 2005 until this year. «We’re having this problem with Somalis, and we’re having it with Pakistanis, and there will be other nations as well.»

Det er fremdeles visse forskjeller i forhold til Europa: de unge får, tilsynelatende, ikke hjelp fra kommuniteten og i flere tilfeller har foreldrene slått alarm. Det skjedde da flere somaliere forsvar fra sine hjem i Minneapolis. Sist måned ble det tatt ut tiltaler i 14 av 20 saker.

U.S. authorities said the American Muslim community is central to countering extremism. In the Minnesota and Virginia cases, parents and community leaders sounded the alarm when the youths disappeared.

A 2007 study by the Pew Research Center found that most Muslim Americans are «decidedly American» in income, education and attitudes, rejecting extremism by larger margins than Muslim minorities in Europe.

Haris Tarin, the Washington director of the Muslim Public Affairs Council, said that imams and community leaders in the United States have undergone a profound «shift in attitude» about the extent of the problem.

«All of these cases definitely have raised a red flag in our community,» Tarin said in an interview. «How do we ensure young people . . . do not fall prey to this extremist ideology, especially on the Internet and cyberspace?»
ad_icon

To this end, his organization has produced a webcast, and the Council on American-Islamic Relations is developing an Internet portal aimed at American Muslims.

Det var vært fem saker i løpet av det siste året hvor amerikanske muslimer er involvert i terror i utlandet, eller planlegger terror i USA:

Other examples include David C. Headley, a U.S. citizen from Chicago who was accused this week of helping to plot the November 2008 terrorist attacks in Mumbai.

Najibullah Zazi, 24, a Denver airport shuttle driver and U.S. permanent resident who was born in Afghanistan and reared in Pakistan, was charged in September of testing explosives for an attack, possibly in New York.

The cases of radicalization are not limited to Pakistani Americans. In January, Bryant N. Vinas, 26, a Hispanic American convert to Islam, pleaded guilty to receiving training from al-Qaeda in Pakistan last year.

Daniel P. Boyd, a white Muslim convert who lives in North Carolina, was accused this summer of plotting to attack U.S. military personnel at Quantico, and of leading a group of seven men to fight in the Middle East after Israel’s 2006 war with the group Hezbollah. Last month, U.S. authorities announced the latest of 14 indictments related to the alleged recruiting of more than 20 Somali American youths from Minnesota to join an Islamist insurgency in Somalia. U.S.-backed Ethiopian forces toppled an Islamist government in Somalia in 2006.

Det foruroligende for myndighetene er at fienden er på innsiden, og man har ikke oversikten: David Coleman Headley opererte ut fra Chicago, han drev rekognosering for Lashkar e Taiba i Mumbai før angrepet der for ett år siden, men var selv mest opptatt av å ramme Danmark for karikaturene.

Når man går inn i sakene er det så mange tråder og forbindelser mellom personer, over landegrenser, mellom grupper, at en sikkerhetstjeneste hele tiden gnages av spørsmålet: har vi fått med oss alt?

Storbritannia har hatt flere slike saker med tilknytning til Pakistan, og for hver gang har man lært hvor kompliserte de er.

Amatørskapet er en usikkerhetsvariabel i seg selv, for man vet aldri hva en amatør finner på og fordi han/hun ikke har en «historie» kan de slippe unna med det utroligste. I ettertid er det lett å se, men da er det for sent.

På vestlig side er det eksperter og kommentatorer som relaterer trusselen til de krigene som Vesten er involvert i, enten det er Irak, Afghanistan eller Somalia. Men problemet stikker dypere enn som så: Hva kom først høna eller egget. Som Barack Obama sa: det var USA som ble angrepet. Det er ikke USA som har skapt salafisme, islamisme eller jihadisme.

Den hendelsen som illustrerer dette best er Nidal Malik Hassans massakre på Fort Hood-basen, og det er ingen tvil om at den har rystet amerikanerne.

Tony Blair ble intervjuet av David Frost på al Jazeera. De diskuterte Irak og Blair viste til at det hang sammen med utviklingen i Midtøsten og problemet ekstremisme:

– Dette er stort, det er større enn vi kan forestille oss. Det henger sammen med Somalia, Jemen, Pakistan, Afghanistan. Det går en front gjennom alle disse landene.

Arrests suggest U.S. Muslims, like those in Europe, can be radicalized abroad