biblioteca malatestiana cesena.jpg

Matteo Nuti (? – 1470)
Biblioteca Malatestiana, 1452
Cesena

Dette Italias første offentlige bibliotek ble bygget på oppdrag fra Malatesta-familien, som hersket over den uavhengige bystaten Cesena før denne ble innlemmet i kirkestaten. Nuti, som ledet arbeidene, var inspirert av klosterbibliotekenes arkitektur, og bygget lesesalen i tre skip med leseplasser i sideskipene og søyler langs midtgangen med sitt hjulvindu i enden. Vinduene på siden ble laget spesielt med tanke på å gi behagelig leselys. Konstruksjonen, interiøret og bøkene – som innbefatter en verdifull samling håndskrifter fra middelalderen – er perfekt bevart, noe som er unikt i verdenssammenheng for slike biblioteker. Herfra kommer ideen med å lenke fast de kostbare bindene til pultene.

Er man bibliotekfetisjist og befinner seg i Cesena, vil veien heller ikke være lang (tre-fire mil) til det noe yngre Biblioteca Classense i Ravenna. Hele regionen Emilia-Romagna er forøvrig full av historiske biblioteker, som Palatina i Parma, Sala Borsa i Bologna, Ariostea i Ferrara og Gambalunga i Rimini.