Nytt

Den humanitære hjelpen vil snart strømme til Gaza, men det blir ingen gjenoppbygging så lenge Hamas styrer, sa EUs Benita Ferrero-Waldner mandag. Uttalelsen tyder på en felles bestrebelse på å fravriste Hamas makten.

EUs kurs er dermed den stikk motsatte av Jonas Gahr Støres og NRKs som hevder at det internasjonale samfunn er i ferd med å kopiere Norges anerkjennelse av en samlingsregjering. Utviklingen tyder heller på at det internasjonale samfunn har bestemt seg for å bruke anledningen til å presse Hamas ut: i den retning tyder Egypts harde linje under krigen. Hamas hadde nok håpet at Egypt ville bli presset av Al Jazeera-effekten til å åpne grensen. Det skjedde ikke. Avvisningsfronten fikk ikke flere medlemmer. Hamas strategi var litt for lett å lese, og Egypt og Saudi-Arabia var fast bestemt på at de ikke skulle lykkes.

NRK slo stort opp et skadene i Gaza vil koste flere hundre milliarder kroner å utbedre. Man nevnte med én setning at EU ikke vil bevilge penger så lenge Hamas sitter med makten.

Det er med andre ord snakk om en detronisering av Hamas. PA – det palestinske selvstyret må igjen inn på Gaza. PA vil få ansvar for grensene, sammen med internasjonale observatører. Det vil være en hard pille å sluke for Hamas. Hvis de heller ikke får hånd om milliardene til gjenoppbygging, vil det være et hardt slag.

European Union official Benita Ferrero-Waldner on Monday said that while she expects humanitarian aid will start flowing quickly to the war-ravaged Gaza Strip, buildings and infrastructure will not be rebuilt as long as Hamas rules there.

The European Union classes Hamas as a terrorist organization and refuses to deal with it.

Ferrero-Waldner suggested on Monday that international help in rebuilding Gaza could come if Fatah returns to Gaza.

EU official: Gaza won’t be reconstructed under Hamas’s rule