Flere journalister har gitt uttrykk for at sprengningen av grensen og strømmen av palestinere inn i Egypt var som en picnic. Det må i tilfelle ha vært en picnic med Døden. Hamas har spilt chicken med det palestinske folket som innsats.

Men det har ikke journalistene med NRKs Sidsel Wold i spissen fått med seg. De har vært opptatt av «folkelivet», at Hamas har pekt nese av Israel og at Egypt ikke kan tillate seg å løpe Israels og USAs ærend.

Men ser man litt nærmere etter, blir det klart at det er Egypt som mest av alt frykter en åpen grense. Da vil våpen og islamister kunne passere fritt.

Alt tyder på at det er dette Hamas vil. De insisterer på at Fatah, Hamas og Egypt skal møtes til felles forhandlinger. Hamas-krigere patruljerer nå begge sider av grensen sammen med egyptere. Egypternes nerver er på høykant. De frykter å bli rundspilt.

Egypt vil gå tilbake til den ordningen som ble suspendert i sommer da Hamas tok makten i Gaza i et voldelig kupp: at Israel, EU og Egypt kontrollerer grensen mot Egypt sammen.

The border with Egypt had been controlled by the Palestinian Authority, headed by Fatah, jointly with Israel and European monitors. But the border had been mostly closed since Hamas’ seizure of Gaza in June.

«Egypt will take necessary actions and measures to control the border in Gaza soon,» said Egyptian Foreign Minister Ahmed Aboul Gheit, following a meeting in Cairo with Palestinian Prime Minister Salam Fayyad.

Aboul Gheit said Egypt supported the international brokered agreement that involved a border jointly supervised by the Israelis, Palestinian authorities and European monitors — something Hamas vehemently rejects.

«We need to reach a new agreement for a Palestinian-Egyptian border crossing through bilateral meetings between Hamas, Fatah and Egypt,» Hamas spokesman Sami Abu Zuhri said Sunday.

«We want to make it clear to all the parties concerned that Rafah crossing is a Palestinian-Egyptian crossing border and we are not going to accept any situation that will contradict that.»

Det er slett ikke slik som det gjentas til kjedsommelighet i norske medier at Israel kontrollerer Gazas grenser. Grensen til Egypt er følsom og delikat. EU-kontrollører satt ved grensen, men flyktet da kulene begynte å suse rundt ørene på dem i juni. Siden har den vært stengt, til palestinernes store fortvilelse.

En må regne med at stuntet med sprengning var nøye planlagt. Hamas ble øyeblikkelig mektig populære, etter at kurven har vært for nedadgående. Ved å sette inn bulldosere og lage hull i gjerdet også på fredag viste Hamas at de ikke lar seg herse med. Nå vil de ha forhandlinger mellom Egypt og palestinerne. En grense under et slikt regime vil ubetinget være et stort nederlag for Israel. Men Egypt er på Israels side: Fri bevegelse over grensen betyr også at all mulig islamistisk påvirkning kommer rekende fra Gaza.

Jonathan Charles i BBC intervjuet nylig palestinske Azzam Tamimi. Charles konfronterte ham med gjentatte meldinger om at det er iranere inne i Gaza som lærer opp palestinerne i bruk av raketter. En åpen grense vil gjøre slike aktiviteter mye enklere. Den dagen det lander en sofistikert rakett i Tel Aviv eller en annen sentral by, snakker vi om en helt annen situasjon. En slik opptrapping ønsker ikke Egypt. Egypterne frykter iransk innflytelse, og de frykter at Det muslimske brorskap skal få mer å spille på. Hamas vil knuse Israel, og Egypt kan bli destabilisert.

Hamas spiller dette spillet med palestinernes liv og helse som innsats. Den kollektive avstraffelsen er forutsigbar. Hamas vil se hvem som blunker først. De som roper opp om kollektiv avstraffelse, går inn i en rolle Hamas har skrevet inn i scriptet. I Midtøsten kan kjennere dette, og korrespondenter som Sidsel Wold burde kanskje undervise lytterne om spillets brutale regler.


Egypt tries to control Gaza border chaos