Nytt

Høyres leder Erna Solberg har tilbrakt åtte dager i Israel, de palestinske områdene og Egypt og har funnet ut at klokken er ti på tolv for en totstatsløsning, pga. Israels utviding av bosettingene.

Under overskriften «Et annet syn på Israel» sto Solberg frem på Lørdagsrevyen og fortalte om at hun var sjokkert over hvor vanskelig palestinernes liv var: et var kontrollposter hver 500 meter, så hvordan kunne det bli en fungerende stat ut av noe slikt? Hun sa også at hun ikke kunne forstå hvorfor Israel ikke ga flere konsesjoner, når palestinerne har så lite å gi.

Dermed plasserte Erna Solberg seg trygt innenfor den konsensusfolden som preger partiene på Stortinget. Selv Frps Morten Høglund tok et skritt i den retning under sitt Gaza-besøk.

Men hos Erna Solberg var det lite som skilte henne fra de andre sentrum-venstre partiene.

Hva kunne hun sagt? Det er et faktum at den største hindringen for en to-statsløsning er splittelsen på palestinsk side. Hamas nekter å anerkjenne en to-statsløsning, for Hamas nekter fortsatt å anerkjenne Israel. Det kommer ikke på tale, og derfor blir det heller ingen nasjonal samlingsregjering.

«We are moving in steady steps towards…a national unity government that abides by our known commitments, which include the two-state vision and the signed (peace) commitments,» Abbas said in the West Bank city of Ramallah.

Hamas official Ayman Taha in Gaza said Abbas’s comments undermine chances for reaching a unity agreement.

«We reject any pre-conditions in the formation of the unity government. Hamas will never accept a unity government that recognizes Israel,» Taha said.
..
Also Saturday, Hamas rejected U.S. Secretary of State Hillary Clinton’s remarks that a successful Palestinian reconciliation process must include recognition of Israel by Hamas.

«Hamas will not recognize Israel or the Quartet’s conditions, and Clinton’s statement is not acceptable to the Palestinian people,» said Hamas spokesman Ismail Radwan.

Clinton said Friday that a successful Palestinian reconciliation process between Fatah and Hamas must include recognition of Israel by Hamas.

Speaking ahead of her first visit to the Middle East as Secretary of State, Clinton told the Voice of America that «I believe that it’s important, if there is some reconciliation and a move toward unified authority, that it’s very clear that Hamas knows the conditions that have been set forth by the Quartet, by the Arab [League] summit.»

She said that Hamas must «renounce violence, recognize Israel and abide by previous commitments. Otherwise, I don’t think it will result in the kind of positive step forward either for the Palestinian people, or as a vehicle for a reinvigorated effort to obtain peace that leads to a Palestinian state.»

NRK og norske medier fortsetter å late som om president Barack Obama skal lansere en ny politikk. Men han kan ikke renonsere på kravene til Hamas. Likevel fortsetter Odd Karsten Tveit å late som om det er Israel som USA skal legge press på. Det er rett og slett å kaste blår i øynene på norske lyttere.

Det er enighet ikke bare blant Kvartetten, men også innenfor Den arabiske liga om at Hamas ikke må gå vinnende ut av denne striden. Derfor blir palestinerne sittende med kun minimumsbehovene dekket. Det skjer ikke noen full-skala åpning av grensen før Hamas «play ball». Det er ikke Israel, men hele det internasjonale samfunn, nesten, som står bak denne politikken.


Abbas: Unity depends on Hamas recognizing Israel