Nytt

Styret for Litteraturfestivalen på Lillehammer bestemte på et ekstraordinært møte tirsdag at man opprettholder invitasjonen til revisjonisthistoriker David Irving. Stiftelsen Fritt Ord trekker den økonomiske støtten og forfatter Anne B. Ragde oppfordrer til boikott av festivalen.

Styreleder Jesper Holte uttaler til NRKs Kulturnytt at de er misforstått. Han slår fast at Irving er en notorisk løgner som fornekter Holocaust. Men sier han er invitert fordi han representerer det motsatte av sannhet, festivalens tema. -Uten løgnen ingen sannhet, sier Holte.

Spørsmålet er om han da ikke forveksler filosofisk sannhet og historiske kjensgjerninger. Hvis det er interessant å høre en benektelse av den verste forbrytelse i historisk tid, må styret begrunne hvorfor. Hvorfor er det interessant å problematisere sannheten om Holocaust? – med alt det impliserer i dagens verden. Det kan virke som om styret ikke ser konteksten og forstår hvilken sammenheng Irving plasseres i, både ut fra antisemittiske tendenser på høyre og venstre fløy, og ønsket i visse muslimske miljøer om å «åpne» den etablerte sannheten om Holocaust.

En annen forfatter som reagerer er Lars Saabye Christensen, som er invitert til festivalen. Men han sier han har svært liten lyst på å stå i samme program som Irving.

En som er nysgjerrig på Irving og gjerne vil komme, for å få et annet perspektiv, som han sier, er Johan Galtung.