Nytt

Russiske jagerbombere forsøkte bevisst å slå ut oljeledningen som frakter 1.2 millioner fat olje til Vesten per dag. Det fantes ingen andre mål i nærheten som kunne forklare avfyringen av 51 raketter, sier lokale kilder.

Deep craters pockmark the landscape south of the Georgian capital Tblisi in a Y-shaped pattern straddling the British-operated pipeline.

The attack left two deep holes less than 100 yards either side of a pressure vent on the pipeline. Shrapnel of highly engineered munitions litters the area.

There was no visible damage to the pipeline. Its vulnerability is summed up by a yellow hazard sign next to the vent warning against digging in the area. Anyone venturing on to the site is warned against smoking.

Local police recorded 51 strikes. «I have no doubt they wanted to target the pipeline, there is nothing else here,» said Giorgi Abrahamisvili, a policeman who witnessed the attack.

BP bagatelliserer angrepene og sier ledningen er ute av drift pga kurdiske angrep i Tyrkia. Men på kammerset tar man neppe situasjonen like lett. Militære vil trolig kunne anslå om angrepet var bevisst mot ledningen.

Georgia: Russia targets key oil pipeline with over 50 missiles