Feature

somalia.jpg

Nearly 40 relief agencies serving Somalia said Tuesday they can’t help millions of Somalis, blaming the existence of too many checkpoints, danger that aid workers face and «a lack of respect for international humanitarian law by all parties to the conflict.»

«The crisis engulfing Somalia has deteriorated dramatically, while access to people in need continues to decrease,» said a statement signed by organizations including World Vision, Oxfam International and Cooperative Assistance for Relief Everywhere, among others.

The statement was timed to coincide with a scheduled U.N. Security Council meeting this week to discuss a report issued on Somalia by U.N. Secretary-General Ban Ki-moon earlier this month.

En 23 år gammel somalier som meldte seg etter at en landsmann ble skutt og drept på Grünerløkka i Oslo natt til mandag, skulle vært utvist i 2004, men fikk bli fordi det ikke gikk an å sende ham tilbake.

– Han er tidligere kjent av politiet for diverse voldskriminalitet og har et utvisningsvedtak fra 2004 bak seg. Det er ikke blitt effektuert på grunn av forholdene i Somalia, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Aftenposten.no.
Den siktede har derfor gyldig oppholdstillatelse i Norge.

Medvirking
Overfor NTB forklarer Rohde at det ikke er uvanlig at somaliske statsborgere som skal utvises fra Norge, ikke kan sendes dit på grunn av forholdene i landet.

23-åringen er siktet for medvirkning til drap, og politiet vurderer om han skal fremstilles for varetektsfengsling en av de nærmeste dagene.


Drapssiktet skulle utvises


Relief agencies: Somalia too dangerous for us to work