Angrepene på lastebilkolonnene som frakter nødhjelp til 2 millioner flyktninger i Darfur har økt voldsomt i styrke. Hvis de ikke gir seg blir Verdens matvareprogram tvunget til å halvere rasjonene i midten av februar.

Også hjelpearbeiderne blir angrepet. Bilene blir stjålet og medarbeiderne kidnappet. Selv i hovedstaden Khartoum er de ikke trygge. Tirsdag ble en bil med hjelpearbeiderne angrepet inne i Khartoum. Det er vanskelig å tro at ikke myndighetene har noe med angrepene å gjøre.

A surge of truck hijackings threatens to cut off food rations for more than 2 million people in Darfur, the World Food Program said Wednesday, after 22 of its vehicles were attacked and stolen this month alone.

With 18 drivers still missing, the U.N. agency said its main contracting companies refuse to send more food convoys into Darfur.

«If the situation continues, we’ll be forced to cut rations in parts of Darfur by mid-February,» Kenro Oshidari, the head of WFP operations in Sudan, said in a statement.

The increase in violence comes barely three weeks after the United Nations took over peacekeeping in the remote region of western Sudan where 2.5 million people have been chased into refugee camps by five years of war.

Five separate attacks targeted aid workers throughout Darfur just on Tuesday, officials said. Among those were ambushes of two WFP convoys in West Darfur and the detention of five WFP staff when their cars were stolen near the North Darfur state capital of El Fasher.

FN holdt møte med Khartoum-regjeringen tirsdag, men tok ikke opp angrepene og kidnappingene.

Top U.N. aid officials met with the Sudanese government Wednesday to extend by a year the agreement that allows international aid groups to work in Sudan, but the meeting didn’t address the increased hijackings.

Hybridstyrken UNAMID er godkjent av FN og motvillig godtatt av Khartoum. Men Khartoum ønsker at ikke-muslimske soldater ikke får slippe til.


Truck hijackings imperil Darfur food aid