Den afghanske journalisten som tirsdag ble dømt til døden av domstol i Mazar i-Sharif, blir i realiteten straffet for hva broren har skrevet om korrupte krigsherrer, sier Institute for War og Peace Reporting.

Dødsdommen over Sayed Parwez Kaambakhsh, 23, har vakt internasjonal oppsikt. Amnesty ber norske myndigheter protestere. Mazar i Sharif er for øvrig i de norske styrkenes operasjonsområde.

Dødsdommen var angivelig fordi Sayed Parwez Kaambakhsh hadde trykket ut en artikkel fra internett til sine medstudenter på Balkh University. Den reiste spørsmål om hvorfor ikke kvinner kan ha flere menn når menn kan ha opptil fire koner. Mullahene reagerte og sa det var å håne islam.

Men dette er ikke den egentlig grunnen. Det er hva broren Sayed Yaqub Ibrahimi har skrevet om lokale krigsherrer.

ean MacKenzie, country director for the Institute for War and Peace Reporting, which helps train Afghan journalists, said Kaambakhsh was being punished for stories written for IWPR by his brother, Sayed Yaqub Ibrahimi.

«We feel very strongly that this is a complete fabrication on the part of the authorities up in Mazar, designed to put pressure on Parwez’ brother Yaqub, who has done some of the hardest-hitting pieces outlining abuses by some very powerful commanders in Balkh and the other northern provinces,» MacKenzie said.

Man må spørre hvorfor NRK ikke gjengir kompleksiteten i saken. Afghanistan fremstår som ekstremt og fundamentalistisk, mens det i realiteten er mer maktpolitiske grunner som ligger bak.

Afghanistan var i sin tid et forholdsvis fremskredent samfunn. Afghanerne griper sjansen som maktskiftet ga, og mediebildet er feks. forandret på få år.

The media industry has exploded in recent years in Afghanistan, which now has dozens of newspapers and TV news channels. But journalists are routinely pressured by government officials or powerful factional leaders trying to prevent reporting on sensitive issues.

Men å drive kritisk journalistikk i et korrupt samfunn er farlig. Sayed Yaqub Ibrahimi har avslørt at en lokal boss , Piram Qul, som endog sitter i nasjonalforsamlingen står bak mord og kidnappinger.

MacKenzie said authorities in Balkh province searched Ibrahimi’s computer hard drive and took the names and phone numbers of sources he spoke with for stories. «So we feel that what is happening with Parwez is not a very veiled threat against Yaqub Ibrahimi,» MacKenzie said.

Ibrahimi wrote stories for IWPR late last year quoting villagers accusing Afghan lawmaker Piram Qul of being behind murders and kidnappings. Qul — a former commander in the militant and political group Jamiat-e-Islami and a current parliament member from Takhar province — denied the allegations.

Piram Qul tilhører islamistiskee Jamiat-e-Islami, de islamistiske kreftene befinner seg ikke bare på Talibans side. Hvordan ville forhandlinger med Taliban da forløpe? Kritikken av ISAF kommer sjelden ut over slagordnivå.

De som forsøker å bygge et sivilt samfunn basert på lov og rett, løper en stor risiko.

Qayoum Baabak, editor of the Jahan-e-Naw newspaper in Mazar, where Kaambakhsh works, said the local prosecutor, Hafiz Khaliqyar, warned journalists at a recent news conference that they would be punished if they supported Kaambakhsh.

Reporters Without Borders called on President Hamid Karzai to intervene. The International Federation of Journalists denounced the holding of the trial in a closed session and Kaambakhsh’s lack of a lawyer.


Afghan journalist sentenced to death