jordan.steven.l.jpg

Offiser Steven L. Jordan ble denne uken frikjent av en militær domstol for sin befatning med overgrepene i Abu Ghraib-fengslet. Dermed er ingen offiser eller sivil leder dømt for mishandlingen.

Under krigsretten i august ble Jordan frikjent for anklagen om ikke å ha holdt overoppsyn med de 11 av lavere rang som ble dømt for overgrepene. Det eneste han ble dømt for var at han ikke hadde overholdt taushetsplikten, men diskutert saken med andre.

Menneskerettsgrupper reagerer på at ingen lenger opp i systemet holdes ansvarlig.

«It could not be more clear that prisoner abuse in Iraq and Afghanistan resulted from policies and practices authorized by high-level officials, including military and civilian leaders,» said Hira Shamsi, an attorney with the National Security Project of the American Civil Liberties Union. «Although the abuse was systemic and widespread, the accountability for it has been anything but.»

Av de 11 som ble dømt, sitter bare en i fengsel: Charles Graner, som fikk ti år. Verden ble sjokkert av bildene av irakere i halsbånd med glefsende hunder. Fanger som var oversmurt med eksrementer, nakne i pyramider og andre ydmykende stillinger. Men det skal finnes langt verre bilder enn de som ble offentliggjort.

Abu Ghraib officer cleared