Nytt

Britisk politi er overbevist om at drapet på Aleksandr Litvinenko ble utført på ordre av sikkerhetsorganisasjonen FSB. Spørsmålet er hvem som ga FSB ordren.

At Litvinenkos død var en statshandling er det ingen tvil om på britisk side, og den oppfatningen går helt til topps i regjeringen. Det var derfor den utviste fire diplomater. Men nettopp fordi man nå vet at det var drap på fremmed jord på et annet lands borger, kan utvisningen av fire diplomater synes puslete.

THE senior British official was unequivocal. The murder of the former KGB man Alexander Litvinenko was «undeniably state-sponsored terrorism on Moscow’s part. That is the view at the highest levels of the British government».

This official had access to the latest police and intelligence findings, and he was reflecting the views of senior Home Office counter-terrorism officials, Scotland Yard detectives and others with close knowledge of the murder investigation. All confirmed last week that they believe the plot to poison Litvinenko in London last year was ordered by the Russian secret service, the FSB.
..
If Gordon Brown and David Miliband, his foreign secretary, believed that the FSB murdered a British citizen on British soil then their response was surprisingly low down the diplomatic Richter scale. Oleg Gordievsky, the KGB defector, called it «totally pathetic».

At sporene førte til russisk sikkerhetstjeneste er ikke nytt. Men man trodde det kanskje drapet var et resultat av et selvstendig initiativ fra en gruppe som hatet Litvinenko. Nå er man sikre på at det var FSB som institusjon som ligger bak drapet. Det setter drapet i en helt annen klasse. Da berører det direkte forholdet mellom to land.

Now, however, British officials are saying that the police investigation implicates the FSB itself. They point to the estimated £4.5m cost of the radio-active polonium210 used to kill Litvinenko. They confirm it has been traced back to Russia – probably to the nuclear centre at the closed city of Sarov.

They also point out that last summer the Russian parliament gave Putin the right to order the FSB to carry out assassinations of «enemies of the Russian state». They are careful to refrain from claiming he actually ordered the killing. «Yes, the road leads to the FSB, but where the road goes once it’s inside the FSB is not something the police are really aware of,» said one of the officials.

Litvinenko: clues point to Kremlin
Britain blames FSB for killing

Les også

-
-
-
-