Nytt

Russiske myndigheter har latt den britiske regjering forstå at de kun vil samarbeide om oppklaring av drapet på Alexander Litvinenko hvis Storbritannia utleverer oligarken Boris Berezovskij og tsjetsjeneren Akhmed Zakajev.

The Kremlin has linked co-operation in solving the murder of Alexander Litvinenko with British help in extraditing exiled critics of President Putin.

Russian officals demanded that the billionaire businessman Boris Berezovsky and the Chechen separatist envoy Akhmed Zakayev be sent back.

The issues were raised at a meeting in Moscow between Alistair Darling, the Trade and Industry Secretary, and Alexei Kudrin, the Russian Finance Minister, to discuss trade links. Mr Darling is the first Cabinet minister to visit Moscow since Litvinenko was poisoned with radioactive polonium-210 in London in November.

Scotland Yard har allerede oversendt resultatene av sine undersøkelser, som visstnok konkluderer med at den tidligere FSB-agenten Andrej Lugovoj, og en partner begikk selve forgiftningen.

British detectives interviewed Andrei Lugovoy, a former KGB officer, and his business partner Dmitri Kovtun, in Moscow. They have now sent a file to the Crown Prosecution Service which is understood to identify them as key suspects in Litvinenko’s killing.

Storbritannia kan be om å få dem utlevert, men det vil aldri skje. Russisk lov forbyr utlevering.

At russerne kobler utlevering av Berezovskij og Zakajev med Litvinenko-saken kan oppfattes som uhyre frekt. De fleste mener Kreml sto bak drapet. Å kreve to fiender utlevert for å samarbeide om oppklaring av drapet, må være toppen av frekkhet og arroganse. Det sier noe om selvsikkerheten blant dagens ledelse.

Det er også i den sammenheng man bør se avvisningen av en utsending for det norske Forsvar, som er engasjert i opprydningen av atomubåter på Kola. Her har Norge spyttet inn 1,3 milliarder. Likevel blir en norsk offisiell representant nektet innreise. Bellona bekrefter at det blåser andre vinder. Det er vanskeligere å komme inn på områdene hvor ubåtene ligger.