Kommentar

Russiske myndigheter nekter seg ingenting. Tirsdag stilte de krav om utlevering av en oligarken Boris Berezovskij og tsjetsjener Akhmad Zakajev for å samarbeide med britiske etterforskere i Litvinenko-saken.

Den som måtte tro at russerne var forlegne og tok Litvinenko-saken tungt, må tro om igjen. Moskva velger heller å gå på offensiven.

Den hovedmistenkte A. Lugovoj ble plutselig innlagt på sykehus, hvor han var utilgjengelig for britiske etterforskere. Den russiske riksadvokaten Jurij Tsjaika gjorde det klart at britene ikke ville få lov til å intervjue noen på egen hånd. FSB skulle være de som stilte spørsmålene og hadde kontrollen. Utlevering var utelukket.

The strict conditions threatened to deepen the diplomatic rift between Moscow and London caused by the death last month by radioactive polonium-210 poisoning of Litvinenko.

John Reid, the Home Secretary, pledged this week that no diplomatic obstacles would stand in the way of Scotland Yard’s investigation. But yesterday Yuri Chaika, Russia’s Prosecutor-General, told the nine British counter-terrorism detectives that they would not be allowed to question senior officers in the FSB, Russia’s secret service.

Whitehall officials are convinced FSB agents orchestrated the poison plot, but Mr Chaika said: «The issue of the FSB authorities is not on the agenda.»
..

Mr Chaika said that during the interviews the British detectives «may participate with our consent, and we might also withhold our consent».

Any trial of a Russian suspect would have to be in Moscow, he added.

Russian officials also said that the British team would not be able to interview Mikhail Trepashkin, a former FSB agent who is serving a four-year sentence for disclosing state secrets. Mr Trepashkin claims to have vital information about the plot to kill Litvinenko.

Med sin sabotering bekreftes mistankene om at russerne har noe å skjule, men det ser ikke ut som om det bekymrer dem.

Andrej Lugovoj er tidligere FSB. På noen få år er han blitt god for 100 mill £.

Aftenposten kan idag avsløre at en russisk student i Storbritannia høyst sannsynlig er agent for russiske myndigheter og har plantet storier om hvor gal og syk Litvinenko og miljøet hans er. Det har dukket opp de mest fantastiske historier om at Litvinenko ville presse russiske prominenser med kompromitterende materiale. Han knyttes også til islamister. Påstander som i utgangspunktet virket mistenkelige, men som nå er diskreditert.

Russia demands the handover of Putin’s critics in exchange for poison case help