Sakset/Fra hofta

Ayaan Hirsi Alis selvbiografi «Infidel» ble anmeldt av en troende muslim i Newsweek.
Er det forklaringen på at amerikansk-irakiske Lorraine Ali kom med utfall og sleivspark mot forfatteren? Kan man anmelde en forfatter man er politisk motstander av?

Den første del av omtalen er en sympatisk gjengivelse av Ayaans vanskelige oppvekst. Men så:

But throughout the book, you can’t help but feel manipulated, rather than moved. In describing the 9/11 hijackers, she comes up with an inflammatory conclusion tailor-made for her right-wing constituency: «It was not a lunatic fringe who felt this way about America and the West. I knew that a vast majority of Muslims would see the attacks as justified retaliation against the infidel enemies of Islam.»

Dette er heller spesielle formuleringer i et mainstream nyhetsmagasin som Newsweek: «inflammatory conclusion tailor-made for her rightwing constituency»? klinger ikke bra. Det er et heller klønete politisk korrekt språk.

Lorraine Ali nevner så tre feminist-islamister som et eksempel på kvinner som forsøker å forandre troen innenfra. Med dem i ryggen kan hun fyre av en kraftsalve mot Ayaan:

Hirsi Ali is more a hero among Islamophobes than Islamic women. That’s problematic considering she describes herself in «Infidel» as a woman who «fights for the rights of Muslim women, the enlightenment of Islam and the security of the West.» How can you change the lives of your former sisters, and work toward reform, when you’ve forged a career upon renouncing the religion and insulting its followers? Hirsi Ali says overhauling Islam is not her responsibility: she just lays out «the facts» and leaves it to others to go about fixing this supposedly broken faith. But her facts are often subjective: at one point she characterizes «every devout Muslim who aspires to practice genuine Islam» as a follower of the Muslim Brotherhood. That may have been true in Hirsi Ali’s experience, but it hardly speaks for the globe’s 1.3 billion other followers. It’s ironic that this would-be «infidel» often sounds as single-minded and reactionary as the zealots she’s worked so hard to oppose.

Det forunderlige er aggresiviteten, ønsket om å male Ayaan i skrikende sterke farger. Slutten er typisk: hun er et speilbilde av de hun kritiserer. Man merker på stilen og tonen: den er fylt av edder og galle. Bør man da omtale en forfatter man har så sterke fordommer mot? Er det blitt tillatt å brennemerke Ayaan som en som manipulerer og appellerer til islamofober? Det er skuffende å lese noe slikt i Newsweek. I et intervju i New York Times blir Ayaan spurt om hun er en «kolonial feminist»! Hun er flink til å turnere slike provokasjoner.

Men en omtale/anmeldelse kan man ikke beskytte seg mot. Lorraine Ali har valgt side. Hun var nylig på en journalistkonferanse for muslimer, der hun fikk en pris.

Lorraine Ali, music critic for Newsweek magazine, was awarded the National Arab Journalists Association’s Excellence in Journalism Award. Ali, who is of Iraqi descent, urged young people to get into the mainstream media and make their voices heard, saying that the American public is seeking out the truth, as can be seen by the recent popularity of The Holy Qur’an.

«It is up to us to give the American people another perspective,» she said.


Only One Side of the Story

One of Europe’s foremost critics of Islam is drawing attention stateside with her controversial new memoir, ‘Infidel.’ But how fair is the book?